Categories
Generelt Irak Politik

i-stormens-%c3%b8je-hans-blix

Hans Blix ønske om mere tid i marts 2003 til at færdiggøre arbejdet med FN’s våbeninspektion i Irak blev bakket op af et stort flertal i FN’s Sikkerhedsråd. Et lille mindretal med USA og England vidste bedre end Hans Blix og flertallet i FN’s Sikkerhedsråd og handlede derefter. USA og England kan ikke håndhæve resolution 1441 (2002) uden om Sikkerhedsrådet. I krigen mod Irak i marts 2003, masseødelæggelsesvåben eller ej, var der i det mindste tale om en ulovlig selvtægt. Det er mere end svært at komme frem til en anden konklusion efter min vurdering.

Hans Blix er nok en af de få land-uafhængige personer som har været tættest på begivenhedernes gang i FN’s Sikkerhedsråd i forløbet op til starten af krigen mod Irak. Man skal huske på at Hans Blix fik opbakning fra alle lande, herunder USA og England, da han i sin tid blev valgt som leder for FN’s våbeninspektion.

Hans Blix er kendt som en dygtig folkeretsjurist og diplomat med en menneskelang karriere bag sig. Når Hans Blix gengiver de afgørende forhandlinger om afvæbningen af Irak kommer ordene ikke fra en hr. hvem som helst.

Der er ikke anledning til at tro at Hans Blix ligefrem skulle lyve eller fordreje kendsgerninger. Derimod er der noget som tyder på, at koalitionens nære kritikkere i f.eks. FN’s våbeninspektion bliver udsat for karaktermord når argumenter ikke strækker.

Leder: Blix’ knæfald JP 7. april 2004

Blix: Krigen er et større onde end Saddam Berlingske 6. april 2004

Testamente til verden Information 29. marts 2004

Irak, Iran, uran og Blix Weekendavisen 28. marts 2004

Hans Blix: AFVÆBNINGEN AF IRAK JP 26. marts 2004

FN modtager Hans Blix som en helt Politiken 17. marts 2004

Blix details his ‘mission impossible’ BBC 9. marts 2004

Blix doubts on Iraq intelligence BBC 8. frebruar 2004

Profile: Hans Blix BBC 8. februar 2004

Hans Blix UN

By Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi