Categories
Generelt Politik

liberalisme-vendt-pa-hovedet-i-hashrus

Hvorfor tror Regeringen, at der er stemmer i at gribe hårdere ind over for salget af hash? Tror den siddende Regering selv på at mere politi på gaden løser hash eller narkoproblemet?

Min påstand er den simple: Hårdere straffe eller en forøget politiindsats fører ikke til mindre brug af hash. Det fører ikke til en forbedret moralsk habitus hos mennesker at hash og andre stoffer bliver yderligere kriminaliseret.

Mange euforiserende stoffer er ikke kriminaliseret. Og der kommer næsten dagligt nye til – langt flere end myndighederne kan nå at følge med i og forbyde ved lov. Det virker komisk og modsætningsfyldt, at holde fast i hashrygning som en kardinalsynd på området for medicin og nydelsesmidler.

For mig at se er der kun en positiv effekt. En effekt som nok har betydning, bare ikke i relation til brugen af hash. Det har en politisk betydning, at Regeringen sætter hårdere ind over for hash. Det fjerner fokus fra andre og vigtigere forhold. Det får den dårlige samvittighed til at forsvinde, fordi det overfladisk ser ud som der bliver gjort noget ved problemerne. Det er valgflæsk for folk og fæ.

De sidste 50 års narkopolitik har spillet totalt fallit. Hvor er resultaterne? Er der i Danmark mindre brug af hash og andre stoffer end i så mange andre lande? Hvad får folk til at bruge rusmidler i et moderne samfund?

I USA og andre lande bruges der væsentlig mere hårdhændede metoder end i Danmark. Og kigger man på indsatsen og metoderne, resultaterne og fængslerne over Atlanten er der vist ikke grund til at være særlig imponeret. USA og andre lande lægger formentlig et vist pres på Danmark for hårdere sanktioner, men giver det mening, og skal Danmark bøje sig for dette? Der er brug for at tænke nyt. Der er brug for modet til at lære af en fejlslagen narkotikabekæmpelse.

Jeg synes at man skulle frigive hashen sammen med resten af de hårde stoffer i Europa. Der er brug for en afkriminalisering af området og ikke en yderligere kriminalisering.

Læg moms, told og skat på denne medicin ligesom på anden menneske medicin. Gør opmærksom på bivirkningerne ligesom ved cigaretter. Sælg narkoen på recept eller for hashens vedkommende i håndkøb på apoteket.

Der bliver benyttet mange stimulanser i et moderne samfund. Hvorfor må f.eks. folk som har gigt ikke lovligt afhjælpe deres problemer med cannabis. Hvorfor må man ikke med mådehold i ny og næ ryge en joint eller en pibe hash? Er lightergas bedre?

En afkriminalisering og en forebyggende indsats med oplysning og behandling som hovedelementer er efter min vurdering den eneste farbare vej. Glem alt om forbud.

I sammenligning med store folkesundhedsproblemer som den tilladte brug af tobaksrygning, alkohol og general usund levevis giver forbudet mod hash ikke megen mening.

(Til morskab, glæde for og på opfodring af min ven Morten)

Stort flertal står bag skærpet kurs mod hash Berlingske 26. marts 2004

Danmark følger hash-tendens Information 23. oktober 2003

Regeringen stener Information 22. oktober 2003

Kampen mod narko Indenrigs- og Sundhedsministeriet 20. oktober 2003

By Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi