Kategorier
Forretning Politik Videnskab

stol-aldrig-pa-%c3%b8konomer

2 enkle sprgsml til rabarbers lsere?

Hvad er grunden til den nuvrende verdensomspndende konomiske krise?

Hvad er lsningen p den nuvrende konomiske krise?

Har kapitalismen spillet fallit? Alle slags svar, kommentarer og bemrkninger er velkomne. Jeg er nysgerrig efter at hre hvad I mener.

Skriv tydeligt, kortfattet og ind til benet. Max det der svarer til 1 A4 side, men gerne med relevante henvisninger.

Opflgning:
OECD: Krisen vil blive langvarig Information 31. oktober 2008
»konomien er p randen af afgrunden« Berlingske 4. oktober 2008
Eksperter venter flere bankkrak Information 3. oktober 2008
Sdan redder staten Wall Street Information 30. september 2008
Kongressen stemmer nej til redningsplan Berlingske 29. september 2008

Baggrund:
Denne gang vil kapitalismen ikke blive tilgivet Information 27. september 2008

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi

3 kommentarer til “stol-aldrig-pa-%c3%b8konomer”

Selv om jeg prøver at undgå at være en en ærekær, polemiserende meningstyran; I ved sådan én, som følelsesmæssigt ikke har flyttet sig særligt meget siden han stod blandt flokken i skolegården, og der, med triste metoder kæmpede for sit selvværd og som den dag i dag stadigvæk plages af statusangst, har jeg lyst til at sige: “Var det ikke det jeg sagde. Det globale finanssystem er reelt set bankerot – men holdes kunstigt i live af en skurkagtig elite”.

Man kan prøve at redde bankerne ved at give dem flere penge, men det er symptombehandling og i sidste ende bare med til at skabe mere inflation – hyperinflation. Enkelte kloge hoveder har talt om et nyt Bretton woods se: http://en.wikipedia.org/wiki/Bretton_Woods_system. Det er behov for at gennemgå lånemarkedet med en redekam – eftergive en del af den gæld som, dels ikke kan indrives, dels er unfair. Med unfair mener jeg en række af de ekstremt højtforrentede lån som bla. er givet til Afrikanske lande, på et tidspunkt, hvor det pågældende styre var ledet af en eller anden gusten mafialigndende tyran. Boblerne må punkteres og systemet reorganiseres. Patienten er død – vi må slukke for respiratoren.
De sidste fyrre år har illustret hvad der sker når man fuldstændigt afregulerer et finanssystem. Et system med flydende valutakurser – hvor penges værdi er bundet til… tiltro/mystik nærmest inviterer til spekulation. Look around – alle skylder alle penge. Det er fiktion, fuldstædigt koblet fra sund fornuft. Jeg ved ikke hvad man skal koble penges værdi til, om det skal være guld, som før 72, resurser eller måske til energi – arbejdstid. Den digitale udvikling har åbnet op for en række ny beregningsmodeller så meget er muligt. Summa summarum er, at de fleste mennesker i dag er gældsatte, at bankerne på papiret ejer det meste. en gennemsntlige borger i et land som Danmark ejer en mindre andel af landets BNP end nogensinde før. Det kan godt være at vi globalt set er blevet rigere – eller at vi for en tid har været mere købekraftige, men vi ejer ikke de mursten som vores huse er bygget af og vi ejer ikke en stor del af de industrier, den infrastruktur, som vores forfædre har bygget op. Meget er blevet udstykket, udbudt og solgt – det kaldes privatisering. Min bror, som p.t. er konsulent i Nationalbanken har skrevet rapporter om disse emner. Han er hverken ræverød eller for den sags skyld specielt politisk. Konklusionerne i forhold til en række af de privatiseringer af det som før var offenligt ejet er dog ret endsidige – Bad business. Men det er en længere afhandling (hvis ikke sund fornuft i nogen grad kan hjælpe).

Problemet er komplekst – ligesom det er komplekst at forstå hvad derivater, junkbonds etc. er for en størrelse. Men sund fornuft kan måske vække den sovende. Er det f.eks. god økonomi, økologisk ansvarligt etc. At eksportere norske sild til Kina for der at putte dem på glas og dåse, for derefter at importere dem hjem til norge igen – for der at blive solgt i Netto eller hvad det nu hedder på disse kanter? Nej, selvfølgelig ikke. Problemet er, at hvis man ikke har et rimeligt restriktivt system, som opsætter toldmure hvor det er nødvendigt, er fabrikanterne, konkurrencen og billig arbejdskraft in mente, tvunget til at gøre det. Det betyder flere ting: Bla. at jobs i den produktive sektor forsvinder, at den teknologiske udvikling stagnerer (det meste teknologi udvikles på gulvet, der hvor produktionsapparatet er, der har man eksperticen og kan “hands on” i mødegå behovet for kreativ udvikling. Det betyder man transporterer varerne meget længere end nødvendigt og dermed ødsler flere resurser væk – forurener. Dem som mest af alt tjener penge på eksporten af produktion til andre lande – på global verdenshandel er, Mærsk og Wallmart(netto)- eller transportbranchen og detailhandlen. Men det er et sidespring, om end det er forbundet til bankkrisen.
Det handler p.t. om regulering – om et nyt Bretton words – en reorganisering af det verdensøkonomiske system. På et dybere plan handler det om meget andet, bla. Verdens økonomiske ulighed, nationalstatens og demokratiets (folkestyrets) rolle i forhold til Big business og bankkarteller. Det bør i den videst mulige udstrækning – logisk set – betale sig at være selvforsynende. Logisk set kan man ikke leve af at klippe hinanden. Vi kan ikke alle sluses ind i servicefag vel? Den teknologiske udvikling muliggør en høj grad af autonomi og når der skal byttes vare kan det sagtens finde sted på et mere fair grundlag, uden at nogle skal gå sultne i seng.

Dette problem er symptomatisk – det reflekterer den form for tænkning og de predatoriske krafter – lave moral, som stadigvæk hersker på denne planet.. Get real – wake up – the shit is hitting the fang.

Hej,
Tak til både Thomas for det gode initiativ og
Andreas for det gode indlæg.

Jeg går og rumler lidt og vender snarest tilbage
med et længere indlæg, men indtil videre har jeg denne
kommentar:

Alle taler om at det kapitalistiske system nu er ved at
kapitulerer, men vi har vel aldrig nogen sinde haft
et kapitalistisk system, da det forudsætter fri konkurrence.
Og sådan som sær-interesser, lobbyister og reklamer påvirker
os hele tiden er det vel endnu en illusion?

Well, jeg har advaret folk i ärevis om dette (og som sä mange andre formidlere blev jeg ikke taget alvorligt).

Bottomline: Tabene bliver socialiseret mens gevinsterne bliver privatiseret. Og som Joseph Stiglitz formulerede det:

” The Fall of Wall Street Is to Market Fundamentalism What the Fall of the Berlin Wall Was to Communism”

So fuck Fukuyama-teserne….de er döde…

Dette er kriminelt og när vi vägner op fra vores idiot-institutionaliserede i-pod/hilton- koma-ZOMBIE narcissisme her i hobbit-land vil der endelig väre handling (omend pä falderebet….zzzzzzz)

The crime of the century. The greatest one ever…..
http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=10364

Her er en svada jeg sendte ud pä groupmail idag pä engelsk:

Is the following link below too far out for you? Can you handle to get out of the matrix? This tiny, phony, cushioned, censored, conditioned, sterile and cartoonish media-box we usually are being slime-dripped with by Danish (and general) moronic socalled “news”. Try this link in comparison – if you experience disbelief by reading Chapmans behind-the-news article you can be sure that you are where they want you..:
http://theinternationalforecaster.com/International_Forecaster_Weekly/Wall_Street_Pirates_Wont_Get_Unconditional_Bailout

Do you call this “conspiracy?” just because the author (Chapman) is
calling the financiers “Illuminati” as a way of meme-branding a
criminal elite???? Plz! Get real!

Is there ever a thing as justified righteous rage???? Notwithstanding Eckhart Tolle and alike!

If so, now is the time! The shit will hit the fan big time soon (global breakdown-scenarios) and make the 60s look like a pink miniature fluffy picnic in Hobbit-county AKA Scandinavia (where nothing is real compared with the [real] world)

Not gloomy-doomy news but facts. Preparation is paramount and it has nothing to do with “panic” but common sense and foresight! In any case we will be forced to act when we wake up from our slumber and now is the time to prepare BEFORE the shit hits the fan here in Europe and the world in general. Unfortunately it seems we wont act before we feel it in our own existence cause cognitive informations on paper or mails dont seem to suffice – as Bob Moore said before he died. Hence this email. Good luck!

But you know; as is abundantly and redundantly clear about our times:

“The best lack all conviction, while the worst are full of passionate
intensity” – Yeats

and this:

“All that is required for evil to prevail is for good men to do
nothing.” – Edmund Burke

and this:

“The world is too dangerous to live in—not because of the people who do evil, but because of the people who sit and let it happen”
– Einstein

and so forth, etc, etc, etc………………………….

Do you need more soft cushioned news than Bob Chapmans lingo?

Here are some mainstream-matrix recognized voices :

Jospeh Stiglitz:… they finally had found a sucker who would take them off their hands–called the American taxpayer.
http://www.thenation.com/doc/20081013/stiglitz

Nouriel Roubini:
Is Purchasing $700 billion of Toxic Assets the Best Way to Recapitalize the Financial System? No! It is Rather a Disgrace and Rip-Off Benefitting only the Shareholders and Unsecured Creditors of Banks http://www.rgemonitor.com/blog/roubini/

http://en.wikipedia.org/wiki/Nouriel_Roubini

P.S:
Censureret af vesten; Interview med Putin redigeret:
http://www.southossetiaconflict.org/?p=94

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.