Kategorier
Generelt Irak Politik Videnskab

re-jurister-bestemt-ikke-enighed-om-krigen-var-ulovlig-eller-ej

Baggrund: Diskussion fra nyhedsgruppen dk.politik 18/10 og frem ”Re: Jurister: Bestemt ikke enighed om krigen var ulovlig eller ej.”

Argumenterne i artiklen Retten til krig fra Universitetsavisen fremstr noget unuancerede fra alle parters side. Men sdan m det ndvendigvis vre nr man forsger at opsummere p et strre sagskompleks.

Det str mske klarere for mig end s mange andre, eftersom jeg har rent faktisk har gjort mig den ulejlighed at bruge 6 mneder koncentreret p problemstillingen. Resultatet er afhandlingen som ligger til grund for synspunkterne i artiklen Jurister angriber krigsgrundlaget i Information den 18. oktober 2003. Med al respekt for Professor Hjalte Rasmussen kan jeg ikke lade vre med at more mig lidt over at han m tage sandsynlighedsregning i anvendelse. Det er en vittighed blandt jurister at de ikke kan tage 1/3 af 1/3! Noget som kommer frem med al tydelighed til rsprverne i familie/arveret. Bortset fra dette fag og andre fag med tilknytning til konomiske sprgsml kommer sandsynlighedsregning nppe i anvendelse ved afgrelse af juridiske sprgsml. Det er mig en gde hvordan Hjalte Rasmussen kommer frem til at Resolution 1441 (2002) legitimerer magtanvendelse uden FN Sikkerhedsrds efterflgende udtrykkelige godkendelse. Bde forhandlingerne omkring vedtagelsen af Resolution 1441 og forhandlingerne op til krigsudbruddet i FN’s Sikkerhedsrd viser klart det modsatte. Personligt vurderer jeg sandsynligheden for at Den Internationale Domstols vil imdekomme pstanden om retten til magtanvendelse uden om sikkerhedsrdet baseret p Resolution 678 (1990), 687 (1991) og 1441 (2002) til omkring 0-5%. S har vi jo nogle tal som vi kan more os over sammen! Krumtappen er nemlig FN’s Sikkerhedsrd. Enkelt lande eller koalitioner af lande kan ikke hndhve FN’s resolutioner uden godkendelse af Sikkerhedsrdet. USA og de allierede opnede ikke et FN mandat fra Sikkerhedsrdet som autoriserede magtanvendelse inden krigens begyndelse. En stort flertal i Sikkerhedsrdet tog efter krigens begyndelse skarpt afstand fra USA og de allieredes krigshandlinger. FN’s Sikkerhedsrd er suvernt den verste myndighed p omrdet for bevarelse af fred og sikkerhed i internationale forhold. FN’s Sikkerhedsrds myndighed kan ikke omgs – og da slet ikke ved hjlp af en gammel rusten autorisation til magtanvendelse fra 1990 som gjaldt et helt andet anliggende – nemlig Kuwaits befrielse.

Reference se En undersgelse br nyde fremme! rabarber.dk 18. Oktober 2003.

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi