Kategorier
Generelt Mad

den-mest-vidunderlige-ragu-bolognese

Det er min lse pstand at det kun er ganske f mennesker i det ganske land som ved og forstr at gre en rigtig god Spaghetti med Bolognese sauce. Frst og fremmest serveres man ofte noget som udgiver sig for spaghetti eller pasta men i virkeligheden er udkogt melklister. Som gst m man bevare roen og smile, selv om det er svrt at bne munden for klister. Ragu betyder en ret af flere forskellige slags kd. Der skal mere til end uspiseligt hakkekd med 10-18% fedt fra Fletto plus hakket lg for at gre gsterne rigtigt opstemte p italiensk manr!

Ingredienser: (3 personer)

  • 1 god portion frisk hjemmelavet spaghetti eller tagliatelle (eller super trret kvalitet)
  • Smr og olivenolie
  • 1 Lg og 2 fed hvidlg
  • Friske krydderurter
  • 1 Gulerod
  • 1-2 stilke Bladselleri
  • 1 lille filet sardin i olie
  • 250 gr. Magert hakket oksekd
  • 125 gr. Hnselever
  • 100 gr. Bacon og/eller skinke inkl. fedt marmorering
  • 2-3 spsk. Tomatpur
  • 1 glas tr Hvidvin
  • 2 glas Vand eller bouillon
  • Salt og peber
  • Muskatnd
  • Parmesan
  • Italiensk brd eller flute.
  • 1 god flaske italiensk rdvin samt vand til bordet

En madglad italiener bruger en grundsubstans til nsten alle kd- og supperetter som kaldes battuto. Det er en god id at f denne Batutto ind p rygmarven. Og den er faktisk nem at lre! Friske krydderurter (Persille, basilikum, oregano, rosmarin, salvie m.v.), hvidlg, lg, bladselleri, n gulerod hakket fint som krydderi brunet i olie, smr eller fedt. Denne Battuto italiano kan bruges over alt ogs uden for det italienske kkken. Til vores Ragu Bologna tilsttes en lille sardin filet i olie (kan vist fs p sm glas i Irma) som fr lov til at smelte fr i fedtstoffet fr end de andre indgridienser kommer i Batutto’en. Herefter hakkes lidt skinke, bacon, eller krydret plse fint. Hvis man ikke bryder sig om svinekd af den ene eller anden grund kan man sagtens bruge lidt lammeplse eller lammebacon! Lad de hakkede ingredienser svitse gyldne. Tilst det hakkede oksekd. Rr rundt i 3 min. Tilst de fint hakkede hnselevere. Rr rundt i 2-3 minutter. Tilst tomat pur og derp hvidvinen. Der krydres med salt og peber og lidt reven muskatnd, og derp tilsttes vand eller bouillon. Lad retten simre i 30-40 minutter. Tilst en klat smr inden servering. Kog den friske tagliatelle til den er al dente (der skal vre bid i uden at den er hrd)! Bland spaghetti eller tagliatelle sammen med den frdige Ragu Bolognese – og server brandvarm med et godt stykke italiensk brd eller flute. Tilbehr parmesan og peber. Og ikke at forglemme drberne fra Dionysos karaffel.

Nyd og flad ud – hr barokenglene synge i velklang med smagslgene og din store varme mave.

Hint: Supermarco

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi