Kategorier
Mad

undskyld-sm%c3%b8r-er-vel-sm%c3%b8r


Jeg er mske nok et naivt og enfoldigt menneske. Men jeg troede at smr var smr. I dag bnede jeg en nyligt indkbt pakke kologisk Harmonie smr produceret p Slagelse Mejeri. Hver gang jeg tog kniven hen over smret piblede der vand ud drbe for drbe og endda et helt springvand hvis jeg var hurtig. Fj og fj! Jeg troede nsten ikke mine egne jne.

Det kan selvflgelig skyldes flere forskellige ting f.eks. en produktionsfejl, men det kan jo ogs vre at man er begyndt at tilstte vand til dyre kologiske smr for at forbedre kvalitetet eller rentabiliteten (noget som man kender rigtig godt til i andre dele af fdevareindustrien).

Jeg har givet producenten flgende sprgsml: Bliver der tilsat vand til kologisk Harmonie Smr fra Arla?

Jeg venter med spnding p svaret – som selvflgelig bliver trykt p rabarber.dk.

Link:Harmonie kologisk Smr arla.dk

Arla’s svar:

Hej Thomas
kologisk smr er fremstillet af kologisk flde, syrningskultur og salt. I
alt mlk er der noget naturligt vand, koen spiser foder og drikker vand,
for at kunne producere mlk. Har du yderligere sprgsml er du velkommen
til at skrive igen
.

h… bliver der efterflgende tilsat vand, ja eller nej.

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi

3 kommentarer til “undskyld-sm%c3%b8r-er-vel-sm%c3%b8r”

Smør er ikke bare smør.

Når du køber økologisk smør lavet på en traditionel(gammeldags) smørkærne, så forventer du vel også at få en produkt, der ikke bare er mainstream?, altså et anderledes “bedre” produkt.
Om der er for meget vand i smørret, kan du let selv undersøge ved nøjagtig at afveje en given mængde smør og “kog/damp” vandet af, ud af 100g skulle der helst være 81g tørstof tilbage.
Mht. vandperler i smørret, så er det en kendt typisk forekommen “fejl” ved produktion af smør i smørkærner. Derfor bliver smør i dag, for det meste lavet i en kontinuerlig-smørmaskine, som giver en mere ensartet konsistens/produkt.
Da der er et marked/efterspørgsel, drømmen tilbage til “Matador/Korsbæk”, så vil man selvfølgelig lave smør til den nostalgiske “bølge”.
De samme problemer, vil du også se, hvis du køber smør fra et ikke-Arla mejeri, hvor produktionen foregår på almindelig smørkærne.

Tak for dit gode og præcise svar. Jeg er blevet klogere. Jeg har dog stadig ikke hørt fra Arla endnu.. Jeg lover selvfølgelig stadig at poste deres svar.

Kh. Thomas

…lige lidt mere…
Når man laver smør i en traditionel smørkærne, så standser man processen når fløden er udkærnet til smør, der udtages så en vandprøve. Hvis det så viser sig at smørret indeholder for lidt vand, altså for meget smørfedt i forhold til lovgivningen, så tilsætter man vand til smørret og ælter dette ind i smørret så vand-procenten passer til lovgivningen.
Det at fremstille smør på gammeldags maner kræver lidt fingerspids-gefuhl, og smørmesteren skal jo også have fri engang imellem :-), så måske er det en lige nyoplært elev der har stået for dagsproduktionen. Det er en fejl, når der er synlige vandperler i smørret, men det er ikke giftigt:-). Det er vel lidt det samme som idag, hvor næten alle laver bearnaisesovs, hvor man har et brev med pulver (Knor-bearnaise) og tilsætter vand/mælk og smør. Får man den ægte vare, så tror man der er sket en fejl.
Det er jo det vores teknologiske udvikling der har gjort, vi får mainstream/ensartede produkter, et godt eksempel er McDonalds, smagen kan diskuteres men man får det man forventer.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.