Jeg er måske nok et naivt og enfoldigt menneske. Men jeg troede at smør var smør. I dag åbnede jeg en nyligt indkøbt pakke økologisk Harmonie smør produceret på Slagelse Mejeri. Hver gang jeg tog kniven hen over smøret piblede der vand ud dråbe for dråbe og endda et helt springvand hvis jeg var hurtig. Føj og føj! Jeg troede næsten ikke mine egne øjne.
Det kan selvfølgelig skyldes flere forskellige ting f.eks. en produktionsfejl, men det kan jo også være at man er begyndt at tilsætte vand til dyre økologiske smør for at forbedre kvalitetet eller rentabiliteten (noget som man kender rigtig godt til i andre dele af fødevareindustrien).
Jeg har givet producenten følgende spørgsmål:Â Bliver der tilsat vand til Økologisk Harmonie Smør fra Arla?
Jeg venter med spænding på svaret – som selvfølgelig bliver trykt på rabarber.dk.
Link:Harmonie Økologisk Smør arla.dk
Arla’s svar:
Hej Thomas
Økologisk smør er fremstillet af økologisk fløde, syrningskultur og salt. I
alt mælk er der noget naturligt vand, koen spiser foder og drikker vand,
for at kunne producere mælk. Har du yderligere spørgsmål er du velkommen
til at skrive igen.
Øh… bliver der efterfølgende tilsat vand, ja eller nej.
3 kommentarer til “undskyld-sm%c3%b8r-er-vel-sm%c3%b8r”
Smør er ikke bare smør.
NÃ¥r du køber økologisk smør lavet pÃ¥ en traditionel(gammeldags) smørkærne, sÃ¥ forventer du vel ogsÃ¥ at fÃ¥ en produkt, der ikke bare er mainstream?, altsÃ¥ et anderledes “bedre” produkt.
Om der er for meget vand i smørret, kan du let selv undersøge ved nøjagtig at afveje en given mængde smør og “kog/damp” vandet af, ud af 100g skulle der helst være 81g tørstof tilbage.
Mht. vandperler i smørret, sÃ¥ er det en kendt typisk forekommen “fejl” ved produktion af smør i smørkærner. Derfor bliver smør i dag, for det meste lavet i en kontinuerlig-smørmaskine, som giver en mere ensartet konsistens/produkt.
Da der er et marked/efterspørgsel, drømmen tilbage til “Matador/Korsbæk”, sÃ¥ vil man selvfølgelig lave smør til den nostalgiske “bølge”.
De samme problemer, vil du også se, hvis du køber smør fra et ikke-Arla mejeri, hvor produktionen foregår på almindelig smørkærne.
Tak for dit gode og præcise svar. Jeg er blevet klogere. Jeg har dog stadig ikke hørt fra Arla endnu.. Jeg lover selvfølgelig stadig at poste deres svar.
Kh. Thomas
…lige lidt mere…
Når man laver smør i en traditionel smørkærne, så standser man processen når fløden er udkærnet til smør, der udtages så en vandprøve. Hvis det så viser sig at smørret indeholder for lidt vand, altså for meget smørfedt i forhold til lovgivningen, så tilsætter man vand til smørret og ælter dette ind i smørret så vand-procenten passer til lovgivningen.
Det at fremstille smør på gammeldags maner kræver lidt fingerspids-gefuhl, og smørmesteren skal jo også have fri engang imellem :-), så måske er det en lige nyoplært elev der har stået for dagsproduktionen. Det er en fejl, når der er synlige vandperler i smørret, men det er ikke giftigt:-). Det er vel lidt det samme som idag, hvor næten alle laver bearnaisesovs, hvor man har et brev med pulver (Knor-bearnaise) og tilsætter vand/mælk og smør. Får man den ægte vare, så tror man der er sket en fejl.
Det er jo det vores teknologiske udvikling der har gjort, vi får mainstream/ensartede produkter, et godt eksempel er McDonalds, smagen kan diskuteres men man får det man forventer.