Categories
Forretning It Nyheder Politik Videnskab

er-det-usundt-at-tale-i-mobiltelefon

Jeg ved det ikke med videnskabelig sikkerhed! Men jeg synes at man får sit hoved mere eller mindre grillstegt ved at tale i mobiltelefon. Endnu et grillstegt hønsehoved gør vel hverken fra eller til eller.. ?

Jeg bliver ofte rimelig varm i og omkring øret og får en let irriterende hovedpine efter at have talt i mobiltelefon mere end et par minutter. Det er min oplevelse at det hjælper markant at bruge headset.

Alt efter hvilken mobiltelefon man bruger, og nok så interessant, alt efter hvor man bruger den, er der tale om stor forskel i den stråling som dit hoved udsættes for!

De kloge taler om forskellige SAR værdier på forskellige mærker og modeller, og mobiltelefonens evne til at tilpasse sin styrke efter sende modtageforhold. De kloge snakker også om at for hver meter man fjerner sig fra mobiltelefonen nedsættes strålingen eksponentielt. Ved 5 m 10.000 gange mindre! Der er kommet flere undersøgelser bl.a. har en svensk undersøgelse tidligere på året også påvist større skader på forsøgsdyrs hjerner. Sidste nyt er en EU undersøgelse som tilsyneladende påviser skader på menneskeligt DNA.

Det hele minder efter min umiddelbare mening lidt for meget om diskussionen med tobaksindustrien op igennem det 20. århundrede om rygningens mulige sundhedsskadelige effekt. Industrien postede millioner af kroner i forskning som afviste sammenhængen mellem rygning og f.eks. lungekræft for beskytte sin forretning. Alt for mange mennesker måtte betale med livet før sandheden om tobakkens skadelige virkninger kom frem.

Better safe than sorry, friends! Skær ned på dit mobilskvadder!

Opfølgning:
Safe Wireless Initiative safewireless.org
Forskning i mobilstråling er spild af penge ing.dk 4. februar 2005
Børn bør droppe mobilen Politiken 13. januar 2005

Links:
Mobil-stråling ændrer dna ing.dk 22. december 2004
Nordisk enighed om mobiltelefoni og sundhed Sundhedsstyrelsen 18. oktober 2004
Mobiltelefonen øger risiko for svulster Politiken 14. oktober 2004
Mobilundersøgelser værdiløse Politiken 27. september 2004

Stor forskel på mobilstrålingen Forbrugerrådet Tænk+Test 6. august 2004
Sundhedsmæssige forhold vedrørende radiobølger i mobilnet (pdf) Indenrigsministeriet 5. sundhedskontor 25. juni 2003

Vore Børns Fremtid (Bekymrede borgere om mobiltelefoni)
Mobiltelefoner og sundhed Informationscentret for Miljø og Sundhed

By Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi