Kategorier
Videnskab

niels-bohr-og-kvantemekanikken-er-i-verdensklasse

Det er vist de frreste som vil betvivle Niels Bohr’s indflydelse Fysikken. Efter min mening er Niels Bohrs bidrag til Kvantemekanikkens opdagelse uomtvistelig. David Favrholdt, professor i videnskabshistorie og filosofi, og forfatter til bogen ‘Filosoffen Niels Bohr’, mener f.eks. at Niels Bohr er en af de strste tnkere, vi har haft i menneskehedens historie.

David Favrholdt: “Niels Bohr er et af de store navne i fysikkens historie – p linje med Aristoteles, Galilei, Newton og Einstein. Bohrs tanker var ikke kun videnskabelige iagttagelser, men knyttet til en dybt original og sammenhngende filosofi om forholdet mellem verden, og hvordan vi beskriver den. Hans filosofiske synspunkt udgr den strste vending i filosofien siden Immanuel Kant.”

I bogen “Filosoffen Niels Bohr” samler professor David Favrholdt trdene fra sit mangerige studium af forskeren, mennesket og tnkeren Niels Bohr. Favrholdt giver en levende gennemgang af naturvidenskabens historie, fra de gamle grkere, over Newton til rsted og Einstein, der gr det muligt at forst, prcis hvor banebrydende Niels Bohrs tanker var.

Der er imidlertid nogle som mener at Niels Bohr ikke bidrog med noget vsentlig til teoriens opdagelse men blot faciliterede andre mere geniale fysikkerers  indsats p omrdet.

Links:
Filosoffen Niels Bohr var i srklasse dr.dk (Klik p hr indslag)
Tnkeren Niels Bohr dr.dk

Baggrund:
Niels Bohr da.wikipedia.org

Litteratur:
Filosoffen Niels Bohr af David Favrholdt
ISBN: 9788775142163

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi

3 kommentarer til “niels-bohr-og-kvantemekanikken-er-i-verdensklasse”

Det er nok mig Thomas hentyder til til sidst, og ja, jeg synes at Favrholdt (som jeg i øvrigt respekterer på mange andre områder) er helt ude i hampen i sin Bohr-dyrkelse. Bohr var muligvis interessant som filosof, deraf bogens titel, men hans personlige bidrag som fysiker er beskedent. Bohr’s primære bidrag var at udlægge diverse røgslør, fx begrebet ‘komplimentaritet’ som er helt ubrugeligt fra en fysiskers synspunkt (men nok fint som afsæt for alverdens filosofisk snak). Det mest interessante ved Bohr er at han skabte et miljø hvor nogle af verdens dygtiste fysikere kunne udfolde sig; nå ja, og så at han boede på Øster Søgade 96.

Er jeg mon den eneste som synes, at Favrholdts ‘rekapitulering’ af den klassiske fysik forekommer noget lemfældig?? Een ting er, at han benytter et antikveret system (‘cgs’) for måleenheder {svarer vel nærmest til, at man i dag ville indkøbe ‘et lispund’ mel i supermarkedet!? :)}.
Jeg mener også, at mere graverende fejl forekommer, fx. på s. 88, hvor (elektronens) impulsmoment angives som ‘m * v * r’; her ville jeg finde ‘m * v / r’ (mere) korrekt!(?)
Er jeg på vildspor her??

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.