Jeg besøgte for nogle år siden en dejlig varm familie som levede under beskedne vilkår i Miami. Den latinske frue i huset lærte mig en fantastisk ret. Hvad ris er for kineserne, kartofler er for irerne og spaghetti er for italienerne det er bønnerne for hele Sydamerika. Sort bønnesuppe var noget jeg ikke troede at jeg skulle komme til at holde af. Men alle der har fået denne ret serveret falder på halen med det samme, mig selv inklusive! Her kommer opskriften så.. 1 pose små sorte bønner 1/2 dl. Majsolie 2 Store Løg Suppekød af gris eller okse (ikke alt kød på dyret er velegnet til suppe) Salt og peber Hvidløg 4 spk. Spidskommen med top (fantastisk krydderi til alt med tomat, kartofler, bønner og lyst kød) [caption id="attachment_1540" align="alignright" width="300" caption="Bønnesuppe"]Bønnesuppe[/caption] 3 spk. Stødt koriander (til stegning) 1 bdt. Frisk Koriander 3-4 Grønne peber 4-6 Store orange søde kartofler 4-5 store alm. kartofler 2 Porrer 2-3 store grove gulerødder Sæt en pose små sorte bønner i vand dagen i forvejen. Hvis man ikke kan finde dem hos den lokale perker, så kan de købes hos fjenden i den amerikanske shop ved Kultorvet i København city. Hæld vandet fra bønnerne fra dagen i forvejen lige inden brug. Skyld dem godt i et dørslag eftersom der stadig kan side jord fast på de små sataner. 2 store løg choppes i både og smides i bunden af en stor tykbundet suppegryde sammen med majsolie. Skru godt op for varmen. Lad det syde men ikke brune. Derefter kommer man det skårede suppe kød i gryden. Kødstykkerne må gerne være store. Kun én slags kød. Gris er meget populært i Sydamerika – lige efter bamse og kylling. Men hvis man ikke kan spise eller lide dette af den ene eller anden grund så kan man sagtens bruge andet kød. Brun kødet. Drys med groft salt og peber mens det steger små 5 min. Smid et par skefulde spidskommen ned til kødet. Duften vil kilde dejligt i næsen. Hæld bønnerne i og steg dem med i 3-4 min. Fyld frisk koldt vand op næsten til kanten af gryden. Pil hvidløgne og skær dem igennem et par gange og smid dem gryden sammen med de groft skårne grønne peber. De grønne peber skal koge helt ud og forsvinde. Hak halvdelen af korianderen groft og kyl også dette ukrudt i gryden. Lad det simre koge i en 2-3 timer (det må ikke sprald koge) Smid det sidste af korianderen og spidskommen i suppen. Snit porrerne på skrå a la thai style, skrald gulerødder og kartoflerne og del dem i store stykker. Hvor skal de så hen? Såmænd ned i gryden ca. 15 minutter før den skal serveres. Herefter har du den mest pragtfulde vintersuppe du kan tænke dig. En suppe der giver råstyrke helt ned.. Ok det er en anstændig web rulle. Men så kan du selv tænke dig til hvor! Nota bene – der er mere endnu! Når så har spist al suppen væk skal der være en held del bønner tilbage i bunden af gryden. Dem tager du fra og sætter i køleskabet. Næste morgen eller dagen efter igen. Tager du bønnemasse ud. Du finder en god tykbundet stegepande smider lidt olie på og putter en god portion af bønnemassen. Steg og rør jævn indtil en fast masse opnås. Spis bønnemassen med et spejlæg og creme fraiche og groft salt! Det smager fantastisk! Som nr. 2 kan du spise bønnemassen i en majs eller hvedepandekage evt. med et drys af koriander og friske chili eller stærk tomat sovs. Jeg savler over denne fuldstændigt geniale latinamerikanske fattigmandsspise. Bøvs. Ah, ja! Tips: Ikke noget med at findele grøntsagerne! Nul babymos. Det vil jeg ikke have i mit køkken.

Jeg besøgte for nogle år siden en dejlig varm familie som levede under beskedne vilkår i Miami. Den latinske frue i huset lærte mig en fantastisk ret. Hvad ris er for kineserne, kartofler er for irerne og spaghetti er for italienerne det er bønnerne for hele Sydamerika. Sort bønnesuppe var noget jeg ikke troede at jeg skulle komme til at holde af. Men alle der har fået denne ret serveret falder på halen med det samme, mig selv inklusive! Her kommer opskriften så..

1 pose små sorte bønner
1/2 dl. Majsolie
2 Store Løg
Suppekød af gris eller okse (ikke alt kød på dyret er velegnet til suppe)
Salt og peber
Hvidløg
4 spk. Spidskommen med top (fantastisk krydderi til alt med tomat, kartofler, bønner og lyst kød)

Bønnesuppe
Bønnesuppe

3 spk. Stødt koriander (til stegning)
1 bdt. Frisk Koriander
3-4 Grønne peber
4-6 Store orange søde kartofler
4-5 store alm. kartofler
2 Porrer
2-3 store grove gulerødder

Sæt en pose små sorte bønner i vand dagen i forvejen. Hvis man ikke kan finde dem hos den lokale perker, så kan de købes hos fjenden i den amerikanske shop ved Kultorvet i København city.

Hæld vandet fra bønnerne fra dagen i forvejen lige inden brug. Skyld dem godt i et dørslag eftersom der stadig kan side jord fast på de små sataner.

2 store løg choppes i både og smides i bunden af en stor tykbundet suppegryde sammen med majsolie. Skru godt op for varmen. Lad det syde men ikke brune. Derefter kommer man det skårede suppe kød i gryden. Kødstykkerne må gerne være store. Kun én slags kød. Gris er meget populært i Sydamerika – lige efter bamse og kylling. Men hvis man ikke kan spise eller lide dette af den ene eller anden grund så kan man sagtens bruge andet kød. Brun kødet. Drys med groft salt og peber mens det steger små 5 min. Smid et par skefulde spidskommen ned til kødet. Duften vil kilde dejligt i næsen. Hæld bønnerne i og steg dem med i 3-4 min. Fyld frisk koldt vand op næsten til kanten af gryden. Pil hvidløgne og skær dem igennem et par gange og smid dem gryden sammen med de groft skårne grønne peber. De grønne peber skal koge helt ud og forsvinde. Hak halvdelen af korianderen groft og kyl også dette ukrudt i gryden. Lad det simre koge i en 2-3 timer (det må ikke sprald koge) Smid det sidste af korianderen og spidskommen i suppen. Snit porrerne på skrå a la thai style, skrald gulerødder og kartoflerne og del dem i store stykker. Hvor skal de så hen? Såmænd ned i gryden ca. 15 minutter før den skal serveres. Herefter har du den mest pragtfulde vintersuppe du kan tænke dig. En suppe der giver råstyrke helt ned.. Ok det er en anstændig web rulle. Men så kan du selv tænke dig til hvor!

Nota bene – der er mere endnu! Når så har spist al suppen væk skal der være en held del bønner tilbage i bunden af gryden. Dem tager du fra og sætter i køleskabet. Næste morgen eller dagen efter igen. Tager du bønnemasse ud. Du finder en god tykbundet stegepande smider lidt olie på og putter en god portion af bønnemassen. Steg og rør jævn indtil en fast masse opnås. Spis bønnemassen med et spejlæg og creme fraiche og groft salt! Det smager fantastisk! Som nr. 2 kan du spise bønnemassen i en majs eller hvedepandekage evt. med et drys af koriander og friske chili eller stærk tomat sovs. Jeg savler over denne fuldstændigt geniale latinamerikanske fattigmandsspise. Bøvs. Ah, ja!

Tips: Ikke noget med at findele grøntsagerne! Nul babymos. Det vil jeg ikke have i mit køkken.

2 kommentarer til “Jeg besøgte for nogle år siden en dejlig varm familie som levede under beskedne vilkår i Miami. Den latinske frue i huset lærte mig en fantastisk ret. Hvad ris er for kineserne, kartofler er for irerne og spaghetti er for italienerne det er bønnerne for hele Sydamerika. Sort bønnesuppe var noget jeg ikke troede at jeg skulle komme til at holde af. Men alle der har fået denne ret serveret falder på halen med det samme, mig selv inklusive! Her kommer opskriften så.. 1 pose små sorte bønner 1/2 dl. Majsolie 2 Store Løg Suppekød af gris eller okse (ikke alt kød på dyret er velegnet til suppe) Salt og peber Hvidløg 4 spk. Spidskommen med top (fantastisk krydderi til alt med tomat, kartofler, bønner og lyst kød) [caption id="attachment_1540" align="alignright" width="300" caption="Bønnesuppe"]Bønnesuppe[/caption] 3 spk. Stødt koriander (til stegning) 1 bdt. Frisk Koriander 3-4 Grønne peber 4-6 Store orange søde kartofler 4-5 store alm. kartofler 2 Porrer 2-3 store grove gulerødder Sæt en pose små sorte bønner i vand dagen i forvejen. Hvis man ikke kan finde dem hos den lokale perker, så kan de købes hos fjenden i den amerikanske shop ved Kultorvet i København city. Hæld vandet fra bønnerne fra dagen i forvejen lige inden brug. Skyld dem godt i et dørslag eftersom der stadig kan side jord fast på de små sataner. 2 store løg choppes i både og smides i bunden af en stor tykbundet suppegryde sammen med majsolie. Skru godt op for varmen. Lad det syde men ikke brune. Derefter kommer man det skårede suppe kød i gryden. Kødstykkerne må gerne være store. Kun én slags kød. Gris er meget populært i Sydamerika – lige efter bamse og kylling. Men hvis man ikke kan spise eller lide dette af den ene eller anden grund så kan man sagtens bruge andet kød. Brun kødet. Drys med groft salt og peber mens det steger små 5 min. Smid et par skefulde spidskommen ned til kødet. Duften vil kilde dejligt i næsen. Hæld bønnerne i og steg dem med i 3-4 min. Fyld frisk koldt vand op næsten til kanten af gryden. Pil hvidløgne og skær dem igennem et par gange og smid dem gryden sammen med de groft skårne grønne peber. De grønne peber skal koge helt ud og forsvinde. Hak halvdelen af korianderen groft og kyl også dette ukrudt i gryden. Lad det simre koge i en 2-3 timer (det må ikke sprald koge) Smid det sidste af korianderen og spidskommen i suppen. Snit porrerne på skrå a la thai style, skrald gulerødder og kartoflerne og del dem i store stykker. Hvor skal de så hen? Såmænd ned i gryden ca. 15 minutter før den skal serveres. Herefter har du den mest pragtfulde vintersuppe du kan tænke dig. En suppe der giver råstyrke helt ned.. Ok det er en anstændig web rulle. Men så kan du selv tænke dig til hvor! Nota bene – der er mere endnu! Når så har spist al suppen væk skal der være en held del bønner tilbage i bunden af gryden. Dem tager du fra og sætter i køleskabet. Næste morgen eller dagen efter igen. Tager du bønnemasse ud. Du finder en god tykbundet stegepande smider lidt olie på og putter en god portion af bønnemassen. Steg og rør jævn indtil en fast masse opnås. Spis bønnemassen med et spejlæg og creme fraiche og groft salt! Det smager fantastisk! Som nr. 2 kan du spise bønnemassen i en majs eller hvedepandekage evt. med et drys af koriander og friske chili eller stærk tomat sovs. Jeg savler over denne fuldstændigt geniale latinamerikanske fattigmandsspise. Bøvs. Ah, ja! Tips: Ikke noget med at findele grøntsagerne! Nul babymos. Det vil jeg ikke have i mit køkken.”

  1. Alle som har fået denne ret, enten som suppe eller bønnemasse har været overvældet af glæde og smag. Tak for alle de mange gode feed backs. Og ikke mindst tak til Florida!

    Husk at du sagtens kan undvære kødet. Fra tid til anden putter jeg frisk chili, roden af koriander og en dåse flåede tomater i også. Og så er det selvfølgelig bedst at lave det hele på et gasblus!

    Kh. Thomas

  2. Er du vegetar og vil gerne have den originale version – sÃ¥ drop de danske kartofler, porrer og gulerødder – og selvfølgelig ogsÃ¥ kødet. Gem lidt koriander og spidskommen til at smage til med og put evt. saltet i til sidst! Denne opskrift er næsten 10 Ã¥r gammel! Ups.. og det er stadig verdens bedste bønnesuppe og bønnemassen er suverænt det bedste morgen mÃ¥ltid!

Skriv et svar