Kategorier
Generelt Mad

b%c3%b8nner-og-spejl%c3%a6g-miami-style


Warning: Illegal string offset 'caption' in /var/www/dyhr.com/rabarber.dk/wp-includes/media.php on line 1698

Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /var/www/dyhr.com/rabarber.dk/wp-includes/media.php on line 1698

Jeg besgte for nogle r siden en dejlig varm familie som levede under beskedne vilkr i Miami. Den latinske frue i huset lrte mig en fantastisk ret. Hvad ris er for kineserne, kartofler er for irerne og spaghetti er for italienerne det er bnnerne for hele Sydamerika. Sort bnnesuppe var noget jeg ikke troede at jeg skulle komme til at holde af. Men alle der har fet denne ret serveret falder p halen med det samme, mig selv inklusive! Her kommer opskriften s..

1 pose sm sorte bnner
1/2 dl. Majsolie
2 Store Lg
Suppekd af gris eller okse (ikke alt kd p dyret er velegnet til suppe)
Salt og peber
Hvidlg
4 spk. Spidskommen med top (fantastisk krydderi til alt med tomat, kartofler, bnner og lyst kd)

Bnnesuppe

3 spk. Stdt koriander (til stegning)
1 bdt. Frisk Koriander
3-4 Grnne peber
4-6 Store orange sde kartofler
4-5 store alm. kartofler
2 Porrer
2-3 store grove gulerdder

St en pose sm sorte bnner i vand dagen i forvejen. Hvis man ikke kan finde dem hos den lokale perker, s kan de kbes hos fjenden i den amerikanske shop ved Kultorvet i Kbenhavn city.

Hld vandet fra bnnerne fra dagen i forvejen lige inden brug. Skyld dem godt i et drslag eftersom der stadig kan side jord fast p de sm sataner.

2 store lg choppes i bde og smides i bunden af en stor tykbundet suppegryde sammen med majsolie. Skru godt op for varmen. Lad det syde men ikke brune. Derefter kommer man det skrede suppe kd i gryden. Kdstykkerne m gerne vre store. Kun n slags kd. Gris er meget populrt i Sydamerika – lige efter bamse og kylling. Men hvis man ikke kan spise eller lide dette af den ene eller anden grund s kan man sagtens bruge andet kd. Brun kdet. Drys med groft salt og peber mens det steger sm 5 min. Smid et par skefulde spidskommen ned til kdet. Duften vil kilde dejligt i nsen. Hld bnnerne i og steg dem med i 3-4 min. Fyld frisk koldt vand op nsten til kanten af gryden. Pil hvidlgne og skr dem igennem et par gange og smid dem gryden sammen med de groft skrne grnne peber. De grnne peber skal koge helt ud og forsvinde. Hak halvdelen af korianderen groft og kyl ogs dette ukrudt i gryden. Lad det simre koge i en 2-3 timer (det m ikke sprald koge) Smid det sidste af korianderen og spidskommen i suppen. Snit porrerne p skr a la thai style, skrald gulerdder og kartoflerne og del dem i store stykker. Hvor skal de s hen? Smnd ned i gryden ca. 15 minutter fr den skal serveres. Herefter har du den mest pragtfulde vintersuppe du kan tnke dig. En suppe der giver rstyrke helt ned.. Ok det er en anstndig web rulle. Men s kan du selv tnke dig til hvor!

Nota bene – der er mere endnu! Nr s har spist al suppen vk skal der vre en held del bnner tilbage i bunden af gryden. Dem tager du fra og stter i kleskabet. Nste morgen eller dagen efter igen. Tager du bnnemasse ud. Du finder en god tykbundet stegepande smider lidt olie p og putter en god portion af bnnemassen. Steg og rr jvn indtil en fast masse opns. Spis bnnemassen med et spejlg og creme fraiche og groft salt! Det smager fantastisk! Som nr. 2 kan du spise bnnemassen i en majs eller hvedepandekage evt. med et drys af koriander og friske chili eller strk tomat sovs. Jeg savler over denne fuldstndigt geniale latinamerikanske fattigmandsspise. Bvs. Ah, ja!

Tips: Ikke noget med at findele grntsagerne! Nul babymos. Det vil jeg ikke have i mit kkken.

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi

2 kommentarer til “b%c3%b8nner-og-spejl%c3%a6g-miami-style”

Alle som har fået denne ret, enten som suppe eller bønnemasse har været overvældet af glæde og smag. Tak for alle de mange gode feed backs. Og ikke mindst tak til Florida!

Husk at du sagtens kan undvære kødet. Fra tid til anden putter jeg frisk chili, roden af koriander og en dåse flåede tomater i også. Og så er det selvfølgelig bedst at lave det hele på et gasblus!

Kh. Thomas

Er du vegetar og vil gerne have den originale version – så drop de danske kartofler, porrer og gulerødder – og selvfølgelig også kødet. Gem lidt koriander og spidskommen til at smage til med og put evt. saltet i til sidst! Denne opskrift er næsten 10 år gammel! Ups.. og det er stadig verdens bedste bønnesuppe og bønnemassen er suverænt det bedste morgen måltid!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.