Categories
Irak Nyheder Politik

tortur-en-l%c3%a6restreg

Efter engelske soldaters tortur af irakiske fanger, siger dansk soldat, så kan de lære det!

En ny pinlig sag om tortur i Irak er under opsejling. Denne gang er det Danmarks nærmeste allierede England, som må bøje hovedet i skam efter nye foto-afsløringer af mishandlinger af tilbageholdte irakere. Danmark arbejder tæt sammen med England i det sydlige Irak.

Politiken citerer d.d. den danske overkonstabel Bubby Jacobsen i forbindelse med den engelske torturskandale på følgende vis: “Er der skudt på dem en time forinden? Det kan være en grund til, at de er helt oppe at køre. Eller har de besluttet at give irakerne en lærestreg, fordi de ikke forstår anden form for pædagogik”.

Der er ingen tvivl om at soldater brutaliseres og afstumpes af krig. Engelske soldater har et ry for at være bestialske. Mange vil sikkert kunne huske fra aviserne at engelske soldater voldtog en dansk soldat på en øvelse for nogle år siden. Det er rystende at nogle danske soldater både forstår og accepterer de engelske soldaters behandling af irakiske tilbageholdte.

Måske skulle vi her i Danmark og i resten af vesten holde op med hykleriet og revurdere vores syn menneskerettighederne. Der er mange steder uden for Irak, f.eks. i Danmark, hvor moderat tortur kunne tjene enkeltpersoner og samfundet glimrende.

Army Closed Many Abuse Cases Early washingtonpost.com 25. januar 2005
Torture in Iraq Still Routine, Report Says washingtonpost.com 25. januar 2005
Saddam-metoder i Iraks fængsler Politiken 25. januar 2005
23 Guantánamo-fanger forsøgte selvmord DR 25. januar 2005
Irakiske myndigheder torturerer fanger DR 25. januar 2005
’Dengang var krigen jo forbi’ Information 24. januar 2005
Danish troops charged with abuse BBC 21. januar 2004
Politisk kritik af danske soldaters udtalelser Politiken 21. januar 2004

Baggrund:
Iraq: Torture Continues at Hands of New Government HRW 25. januar 2005
Spørgsmål til Politikerne om tortur (pdf) amnesty.dk
Hvorfor må ordet tortur ikke stå i dansk lov? amnesty.dk
Amnestys arbejde mod tortur amnesty.dk

By Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi