Cheminova skiltDR’s dokumentar som blev bragt i går aftes “Når tilbud dræber” mere end antyder at brugen af Cheminova’s plantegifte er skyld i en mange dobling af kræfttilfælde i Indien’s bomuldsbælte i punjab provinsen. Politiken skriver: “Cheminovas sprøjtegifte bliver sat i direkte forbindelse med, at antallet af kræfttilfælde i den indiske Punjab-provins er mere end femdoblet på otte år; og ude i bomuldsmarkerne går landarbejdere uden beskyttelsesudstyr rundt i en sky af ekstremt farlige sprøjtegifte.” Ã…rhus Universitet (Ã…rhus Universitets Forskningsfond), ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond er storaktionærer i den danske kemikalie gigant Cheminova, som sælger kemikalier og pesticider i tonsvis som i tiår har været total forbudt i EU til 3. verdens lande. Tilsyneladende er Ã…rhus Universitet godt tilfreds med sin investering i Cheminova, eftersom det kun er ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond som har reageret på DR’s dokumentar. Direkte forelagt DR’s oplysninger siger Ã…rhus Universitets ifølge Politiken at de har fuld tillid til at Cheminova kan forklare sammenhængen. Ifølge Politiken afviser Cheminova’s administrerende direktør Bjørn Albinus enhver forbindelse imellem Cheminova’s plantegifte og de mange nye kræfttilfælde i Indiens bomuldsbælte. »Vi er der, fordi vi er med til at gøre livet bedre for den indiske befolkning« siger adm. dir. Bjørn Albinus ifølge Politiken. At kemikalievirksomheden Cheminova kun er i Indien for at hjælpe landbefolkningen må være det 21. århundredes mest perfide vittighed, når de sælger sprøjtegifte i tonsvis som har været forbudt i EU i mere end et tiår og lader hånt om vejledninger og foreskrifter til Indien’s landbefolkning af analfabeter som ikke kan læse de dårlige skriftlige vejledninger. Hvordan og hvorfor markedsfører og sælger Cheminova overhovedet EU forbudte sprøjtegifte i et område i Indien, hvor befolkningen ikke kan læse og skrive? Hvor er piktogrammerne og hvor er kampagnerne for korrekt brug af Cheminova’s sprøjtegifte både med hensyn til dosering og sikkerhedsforanstaltninger? Såfremt der er hold i anklagerne imod Cheminova er det en skandale. Og det er en skandale at et dansk universitet finansieres ved salg forbudte sprøjtegifte til den 3. verden. Links: Investorer ser nærmere på Cheminova DR 20. juni 2006 Cheminova skal forklare sig efter gift-beskyldning Politiken 18. juni 2006 Indere vader i danske kemikalier Politiken 18. juni 2006 Opfølgning: FN langer ud efter Cheminova Politiken 26. november 2006 Cheminova bag giftsalg i Brasilien Politiken 25. november 2006

Cheminova skiltDR’s dokumentar som blev bragt i går aftes “Når tilbud dræber” mere end antyder at brugen af Cheminova’s plantegifte er skyld i en mange dobling af kræfttilfælde i Indien’s bomuldsbælte i punjab provinsen. Politiken skriver: “Cheminovas sprøjtegifte bliver sat i direkte forbindelse med, at antallet af kræfttilfælde i den indiske Punjab-provins er mere end femdoblet på otte år; og ude i bomuldsmarkerne går landarbejdere uden beskyttelsesudstyr rundt i en sky af ekstremt farlige sprøjtegifte.”

Ã…rhus Universitet (Ã…rhus Universitets Forskningsfond), ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond er storaktionærer i den danske kemikalie gigant Cheminova, som sælger kemikalier og pesticider i tonsvis som i tiår har været total forbudt i EU til 3. verdens lande.

Tilsyneladende er Ã…rhus Universitet godt tilfreds med sin investering i Cheminova, eftersom det kun er ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond som har reageret på DR’s dokumentar. Direkte forelagt DR’s oplysninger siger Ã…rhus Universitets ifølge Politiken at de har fuld tillid til at Cheminova kan forklare sammenhængen.

Ifølge Politiken afviser Cheminova’s administrerende direktør Bjørn Albinus enhver forbindelse imellem Cheminova’s plantegifte og de mange nye kræfttilfælde i Indiens bomuldsbælte. »Vi er der, fordi vi er med til at gøre livet bedre for den indiske befolkning« siger adm. dir. Bjørn Albinus ifølge Politiken.

At kemikalievirksomheden Cheminova kun er i Indien for at hjælpe landbefolkningen må være det 21. århundredes mest perfide vittighed, når de sælger sprøjtegifte i tonsvis som har været forbudt i EU i mere end et tiår og lader hånt om vejledninger og foreskrifter til Indien’s landbefolkning af analfabeter som ikke kan læse de dårlige skriftlige vejledninger.

Hvordan og hvorfor markedsfører og sælger Cheminova overhovedet EU forbudte sprøjtegifte i et område i Indien, hvor befolkningen ikke kan læse og skrive? Hvor er piktogrammerne og hvor er kampagnerne for korrekt brug af Cheminova’s sprøjtegifte både med hensyn til dosering og sikkerhedsforanstaltninger?

Såfremt der er hold i anklagerne imod Cheminova er det en skandale. Og det er en skandale at et dansk universitet finansieres ved salg forbudte sprøjtegifte til den 3. verden.

Links:
Investorer ser nærmere på Cheminova DR 20. juni 2006
Cheminova skal forklare sig efter gift-beskyldning Politiken 18. juni 2006
Indere vader i danske kemikalier Politiken 18. juni 2006

Opfølgning:

FN langer ud efter Cheminova Politiken 26. november 2006
Cheminova bag giftsalg i Brasilien Politiken 25. november 2006

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.