Categories
Generelt Politik

den-symbolske-kamp-mellem-pal%c3%a6stina-og-israel

Palæstinenserne får ikke deres egen stat foreløbig. “Vejkortet til fred” fører hen hvor kejseren har tabt sin ret. Den reelle politiske vilje til fred og demokrati i mellemøsten er ikke tilstede.

Selv om jeg er tilbøjelig til at give palæstinensers sag en stemme herhjemme, er jeg ikke så sikker på at jeg ville gøre det samme hvis jeg færdedes blandt muslimer. Her ville jeg nok forsøge at tale israelernes sag. Det bedste er givet kun at arbejde i fredens tjeneste. Men jeg er ikke helt sikker på om jeg rigtig ved hvordan det skal gøres! Jeg synes at der andre statsmænd som deler min skæbne i denne sag.

Hvorfor er Israel-Palæstina konflikten så interessant og vigtig for et meget stort antal mennesker i det meste af verden?

Situationen i mellemøsten er symbolsk. Og situationen i mellemøsten er symbolsk på ikke så få forskellige planer. Konflikten repræsenterer blandt andet mødet mellem udviklingslandene og vesten. De svage og fattige på den ene side af hegnet og de rige og magtfulde på den anden side. Usle selvmordsbombere over for kirurgiske Apachehelikopter raketangreb. De retfærdige overfor de uretfærdige. Israel-Palæstina konflikten repræsenter for mange troende særligt en kamp mellem religioner. Det gælder både for jøder, muslimer, men det gælder nok så interessant også for nogle katolikker og andre kristne trosretninger uden for mellemøsten. Og man kan sikkert komme med mange flere eksempler i relation til andre grundliggende værdier, borger- og menneskerettigheder.

Efter en biologisk reduktionisme handler situationen i mellemøsten om 2 folks rivalisering og kamp om den samme habitat. Både israelere og palæstinensere gør nemlig krav på mange af de samme landområder.

Når 2 hunde slås om et kødben, når en løve slår en jaguars unger ihjel, når dyr forsvarer sine territorier, så er det klart at dyrene bare følger deres natur.

Efter min vurdering tjener det ikke nogen, at dæmonisere hverken israelere eller palæstinensere. Men selv om man skal have et mere nuanceret og afbalanceret syn på konflikten i mellemøsten generelt som menneske, må det ikke forhindre stillingtagen imod en uansvarlig politik og ugerninger.

At civilisationen er med til at adskille menneskene fra dyrene tror jeg at de fleste mennesker kan være enige om. At lade stå stil, eller sige at partnerne er lige gode om det i mellemøsten er næppe civiliseret.

Det er ikke ideologien i det såkaldte frie vesten som det er værd at kæmpe for. Det er en misforståelse. Det er den grundlæggende menneskelige empati som det er værd at kæmpe for. Identifikationen med andre menneskers lidelser og levevilkår. Det er civilisationen som det er værd at kæmpe for!

For civilisationens skyld er det vigtigt at magthavernes dagsorden bliver klædt nøgen. Magten som redskab tjener det gode og onde lige godt. USA og staten Israel sidder mig bekendt ikke inde med nogle patenter på oplyst civilisation. Jeg føler mig ikke overbevist om Sharons fredelige intentioner i mellemøsten. Hos Sharon og hans støtter mener jeg at drømmen om det udvalgte folk får en forkert konnotation. I Sharons skygge ligger der planer og strategier for en stor Israelsk stat med overherredømme over palæstinenserne. Før Sharon eksemplarisk begynder at overholde internationale love og regler bliver han ikke en statsmand værdig.

Man kan endnu en gang spørge sig selv om, i hvis interesse det på sigt er, at der ikke bliver fred i mellemøsten. Uden fred får palæstinenserne ikke deres egen stat. Uden fred får palæstinenserne ikke forbedret sine levevilkår. Uden fred stopper undertrykkelsen af palæstinenserne ikke.

Terroren vil fortsætte uhindret i mellemøsten. Efter en kynisk vurdering betaler det sig nemlig best at holde palæstinenserne i armod og fattigdom og undertrykke dem i deres egne områder.

Palæstinenserne er uden reelle chancer for at få sit eget land.

FN kæmper tilsyneladende en forgæves kamp for fred og demokrati i Israel-Palæstina konflikten.

Aktion:

Stop “Muren” underskriftsindsamling til EU’s formandskab

Artikler:
UN asks Israel to go nuclear-free BBC 27. juni 2004
Sharon udvander Gaza-planen Politiken 27. maj 2004
4.000 ofre uden grund Information 22. maj 2004
FN’s sikkerhedsr�d ford�mmer Israel DR 20. maj 2004
Bush: Delay for Palestinian state BBC 8. maj 2004
Israel har dræbt endnu en Hamas-leder Politiken 5. maj 2004
Bush angribes for støtte til Sharon Politiken 4. maj 2004
Skuffet Sharon bliver som premierminister Politiken 3. maj 2004
Sharon vil ændre Gaza-planen Politiken 3. maj 2004The Likud referendum HAARETZ 2. maj 2004
Sharon risikerer nederlag ved afstemning om Gaza Ritzau 1. maj 2004
Bør palæstinenserne håbe på genvalg til Bush? RÆSON 30. april 2004
Sag mod Sharon smuldrer Politiken 29. april 2004
Norge var israelsk redskab i Oslo-forhandlinger Politiken 26. april 2004
Sharon trodser USA Politiken 23. april 2004
Israel dræber endnu en militant leder Politiken 23. april 2004
Per Stig Møller fordømmer drab på Hamas-leder Politiken 18. april 2004
EU fordømmer drab på Rantissi Politiken 18. april 2004
Sharon roser drab på Hamas-leder Politiken 18. april 2004
USA: Israel har ret til at forsvare sig Politiken 18. april 2004
Analysis: Sharon changes Mid-East equation BBC 19. april 2004
Peace prospects bleak after killing BBC 18. april 2004
Rantissi killing: World reaction BBC 18. april 2004
Hamas chief killed in air strike BBC 18. april 2004
Washington’s changing Mid-East role BBC 17. april 2004
Sharon disengagement plan: Key points BBC 17. april 2004
Hamas-leder dræbt i Gaza By Politiken 17. april 2004
Israels regeringschef har flere planer Politiken 16. april 2004
EU kritiserer amerikansk sololøb i Mellemøsten Politiken 16. april 2004
Analysis: New start in the Mid-East? BBC 15. april 2004
Gaza expects little from pullout BBC 14. april 2004

Baggrundsartikler:
Foreign Policy for a Democratic President Foreign Affairs Maj/Juni 2004
Ariel Sharon and George W. Bush’s letters in full HAARETZ 19. april 2004
The disengagement plan of Prime Minister Ariel Sharon HAARETZ 16. april 2004
COMMISSION ADOPTS THREE RESOLUTIONS ON THE VIOLATION OF HUMAN RIGHTS IN THE OCCUPIED ARAB TERRITORIES UN 15. april 2004
Køreplan for fred Politiken 9. april 2004
Apartheid MUREN rabarber.dk 19. februar 2004

By Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi