Kategorier
Generelt Mad

chillies

Enhver amerikansk kok har sin opskrift p en chili – hvoraf de fleste vil vre i stand til at brnde smagslgene af. Flgende er nok hed og varmende, men efterlader ikke tungen som aske. Opskriften stammer fra restaurent Loon Cafe i Minneapolis.

1,2 kg magert og mrt oksekd (klump eller inderlr)

majsolie

2 grofthakkede lg

2 grnne chilier

2 spsk stdt spidskommen

1/2 tsk cayenne

1 spsk oregano

1 spsk mild paprika

2-3 dser flede tomater, grofhakket

evt. hnsebouillon

1 dse baked beans (bnner)

evt. maizena til jvning

salt

peber

200 g revet cheddarost

saltede biskuitter (fx Ritz Crackers)

Kdet udskres i tern p ca. 1 cm. Chilier flkkes, kernerne fjernes og de hakkes i ganske sm tern. I en tykbundet gryde brunes kdet p alle sider i et par spsk olie (evt af et par gange). Lg og hakket chili tilsttes og svitses kort. Alle kryddderierne tilsttes og svitses kort. Tomatpur og flede tomater tilsttes. Eventuel ogs lidt bouillon. Lad retten snurre under lg til kdet er mrt – ca. 30 minutter. Tilst bnnerne, varm det igennem og jvn efter nske med maizena udrrt i koldt vand – eller brug sovsejvner direkte. Smag til med salt og peber.

Server retten direkte fra gryden. Den revne ost servers i en skl for sig – og det samme glder crackers (biskuitter) som man efter smag smuldrer over retten p tallerkenen. I USA serveres typisk breadsticks til retten – sm brd, der kan erstates af flutes.

Reference: “The American Way”, DR Multimedie 2001

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi