Kategorier
Generelt Mad

chillies

Enhver amerikansk kok har sin opskrift på en chili – hvoraf de fleste vil være i stand til at brænde smagsløgene af. Følgende er nok hed og varmende, men efterlader ikke tungen som aske. Opskriften stammer fra restaurent Loon Cafe i Minneapolis.

1,2 kg magert og mørt oksekød (klump eller inderlår)

majsolie

2 grofthakkede løg

2 grønne chilier

2 spsk stødt spidskommen

1/2 tsk cayenne

1 spsk oregano

1 spsk mild paprika

2-3 dåser flåede tomater, grofhakket

evt. hønsebouillon

1 dåse baked beans (bønner)

evt. maizena til jævning

salt

peber

200 g revet cheddarost

saltede biskuitter (fx Ritz Crackers)

Kødet udskæres i tern på ca. 1 cm. Chilier flækkes, kernerne fjernes og de hakkes i ganske små tern. I en tykbundet gryde brunes kødet på alle sider i et par spsk olie (evt af et par gange). Løg og hakket chili tilsættes og svitses kort. Alle kryddderierne tilsættes og svitses kort. Tomatpuré og flåede tomater tilsættes. Eventuel også lidt bouillon. Lad retten snurre under låg til kødet er mørt – ca. 30 minutter. Tilsæt bønnerne, varm det igennem og jævn efter ønske med maizena udrørt i koldt vand – eller brug sovsejævner direkte. Smag til med salt og peber.

Server retten direkte fra gryden. Den revne ost servers i en skål for sig – og det samme gælder crackers (biskuitter) som man efter smag smuldrer over retten på tallerkenen. I USA serveres typisk breadsticks til retten – små brød, der kan erstates af flutes.

Reference: “The American Way”, DR Multimedie 2001

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi