Kategorier
It Nyheder Politik

yahoo-angiver-og-sender-folk-i-f%c3%a6ngsel-i-kina

Jeg kan nsten ikke finde ord for dt nr store Internationale virksomheder fra frihedens eget land, USA, systematisk hjlper kinesiske myndigheder med at begrnse den selv samme dyrbare frihed i Kina. Microsoft, Google og Yahoo gr de kinesiske myndigheders rinde med censur og angiveri af systemkritiske aktiviteter i Kina for at tjene penge. Yahoo angiver egne brugere til kinesiske myndigheder, som ender i fngsel for systemkritiske udtalelser.

Hvad betyder det for vores virkelighed at nogle af verdens strste brands som Microsoft, Google og Yahoo ingen etik eller moral har og ser menneskerettighederne som en forhindring for at tjene penge? Og hvordan gr man i rette med multinationale virksomheder som lader hnt om ret og lov i en global verden?

China: Internet Companies Aid Censorship hrw.org 10. august 2006

Tidligere p rabarber:
Nej Nej – Censur hos Google og Yahoo rabarber.dk 30. juli 2004

Opflgning:
Google slrer militrbaser p kort over Indien Politiken 6. februar 2oo7

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi

5 kommentarer til “yahoo-angiver-og-sender-folk-i-f%c3%a6ngsel-i-kina”

Så er jeg for en gangs skyld enig med Thomas. Det er meget trist at se hvordan det kinesiske diktatur igen og igen tromler meneskerettighederne under fode, og at firmaer og regeringer i den vestlige verden ikke konsekvent straffer dem for det.

Mest deprimerende er situationen i Tibet, som Mao besatte for 50 år siden, hvorefter han systematisk gik i gang med at smadre den tibetanske kultur.

Og der er meget langt imellem folk fra den vestlige verden der interesserer sig det mindste for den tibetanske tragedie. Og det bliver ikke mindre frustrerende af at der til gengæld er stor opmærksomhed og støtte til talrige andre folkeslag som kæmper voldelige kampe, og fx myrder løs på tilfældige civile borgere.

Men de fredsommelige tibetanere er der ingen der gider at bruge energi på, og der er ingen der vælger at støtte dalai lama hvis der er penge eller politisk magt på spil.

Man kan argumentere for at ting tager tid, og at kina trods alt er inde i en positiv udvikling, og at vi må begynde at normalisere samarbejdet med dem nu, og så acceptere overgrebene et stykke tid endnu.

Men det er meget tvivlsomt om Tibet får lov at overleve som kultur, endsige får sin selvstændighed tilbage. Der var de baltiske lande mere heldige da deres besættelse ophørte ved sovjetunionens fald.

Men alle: støt nu Tibet, for fanden! Der er intet andet folkeslag der i den grad fortjener vores støtte.

Hold da helt kæft hvor er jeg dog stolt på Hans og Thomas’ vegne; Endelig har de fundet en intellektuel samhørighed om en sag, der kræver skarphed og mod. Hvem andre end dem kan udlægge teksten så vi andre kan forstå at alvoren tynger. Verden er ond og modbydelig stor så fortsæt de herre med at anvise konkrete forslag som løser problemerne.

Ivo, jeg har desværre ikke nogle konkrete ideer til hvordan man løser Tibet problemet; Kina er jo så enormt magtfuld at det formentligt er håbløst. Men man kan som det mindste blive ved med at nævne Tibet’s sag og håbe at det drejer tingene en smule i den rigtige retning.

Og så vil jeg også lige give et par eksempler mht Thomas’s oprindelige post:

Yahoo/Google: hvis du i Kina laver en internet søgning på “free tibet” får du ingen hits. Absurd, eller hvad?

Apple: planetens mest selvglade firma havde for nogle år siden en kampange der hed “Think” som de promoverede med portrætter af folk som Einstein, Ghandi, og Dalai Llama. Indtil Kina brokkede sig, så blev DL fjernet. Mere usselt bliver det simpelthen ikke.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.