Categories
Generelt Mad

der-er-ikke-noget-som-rod-i-salaten

Der er ikke noget som en god salat til at give energi og sætte en i godt humør. Her kommer en let opskrift på en rod salat, som smager pragtfuldt og er let og lave.

Indledningsvis vil jeg gerne nedlægge en påstand som får lov til at hænge frit i luften. De gode og fine økologiske grøntsager er væsentlig bedre end de almindelige og billige fra drivhusene. De både smager bedre og har en bedre og mere spændstig konsistens. De føles heller ikke så pumpede af vand som alle andre fødevarer. Bedst af alt, så er denne salat velnærende og ikke dyr at fremstille.

Ingredienser:

5-6 Gulerødder

1 Rødbede

1 dl Jomfru Oliven Olie

Saften af en halv til 1 Citron

Balsamisk eddike

Soya

Havsalt

Gede fetaost

Pinjekerner el. hasselnødder el. valnødder

Persille

Skræl, del og kog en god mellemstor rødbede i 5-7 minutter i meget lidt vandt (ca. 3 dl) med lidt havsalt. Hæld kogevandet i en kop og sæt den i køleskabet.

Lav herefter dressingen. Hæld en ca. 1 dl olivenolie olie eller lidt mere op i en salatskål. Pres saften af halv citron mellem fingrene, så stenene ikke falder med, ned i salatskålen til olivenolien. Så har du såmænd verdens bedste basis dressing. Hefter smages til med balsamisk eddike og en hel del soja. Men pas på med sojaen fordi kan være store forskel på saltindhold og kvalitet. Men der skal alligevel mere soja til end du tror – ca. 1/2 dl. eller lidt mere. Dressingen skal have en frisk nøddeagtig og let syrlig smag. Hvis ikke dressingen er salt nok, smages der til med havsalt. Kogevandet fra rødbeden tilsættes dressingen. Dressingen er primus motor og katalysator i denne salat.

Herefter deles de skrællede gulerødder på i tynde snitter på langs med en skarp køkkenkniv og lægges ned i dressingen. Tilsvarende med den kogte rødbede. Skær gedefetaen i lange tynde skiver og smid den i salaten. Drys ristede pinjekerne eller anden slags nød hen over. Hak storbladet eller almindelig persille og drys som mana fra himlen. Lad salaten hvile i køleskab et kvarter 15-20 minutter.

Vend salaten umiddelbart før servering. Og nyd styrken som vokser fra roden til sjæl og legeme – og hvad der ellers hører med. Du vil være fuld af eventyr ca. 15 minutter efter du har spist denne nærende og sunde vinter salat.

Omo Salatblad

By Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi