Kategorier
Generelt Mad

der-er-ikke-noget-som-rod-i-salaten

Der er ikke noget som en god salat til at give energi og stte en i godt humr. Her kommer en let opskrift p en rod salat, som smager pragtfuldt og er let og lave.

Indledningsvis vil jeg gerne nedlgge en pstand som fr lov til at hnge frit i luften. De gode og fine kologiske grntsager er vsentlig bedre end de almindelige og billige fra drivhusene. De bde smager bedre og har en bedre og mere spndstig konsistens. De fles heller ikke s pumpede af vand som alle andre fdevarer. Bedst af alt, s er denne salat velnrende og ikke dyr at fremstille.

Ingredienser:

5-6 Gulerdder

1 Rdbede

1 dl Jomfru Oliven Olie

Saften af en halv til 1 Citron

Balsamisk eddike

Soya

Havsalt

Gede fetaost

Pinjekerner el. hasselndder el. valndder

Persille

Skrl, del og kog en god mellemstor rdbede i 5-7 minutter i meget lidt vandt (ca. 3 dl) med lidt havsalt. Hld kogevandet i en kop og st den i kleskabet.

Lav herefter dressingen. Hld en ca. 1 dl olivenolie olie eller lidt mere op i en salatskl. Pres saften af halv citron mellem fingrene, s stenene ikke falder med, ned i salatsklen til olivenolien. S har du smnd verdens bedste basis dressing. Hefter smages til med balsamisk eddike og en hel del soja. Men pas p med sojaen fordi kan vre store forskel p saltindhold og kvalitet. Men der skal alligevel mere soja til end du tror – ca. 1/2 dl. eller lidt mere. Dressingen skal have en frisk nddeagtig og let syrlig smag. Hvis ikke dressingen er salt nok, smages der til med havsalt. Kogevandet fra rdbeden tilsttes dressingen. Dressingen er primus motor og katalysator i denne salat.

Herefter deles de skrllede gulerdder p i tynde snitter p langs med en skarp kkkenkniv og lgges ned i dressingen. Tilsvarende med den kogte rdbede. Skr gedefetaen i lange tynde skiver og smid den i salaten. Drys ristede pinjekerne eller anden slags nd hen over. Hak storbladet eller almindelig persille og drys som mana fra himlen. Lad salaten hvile i kleskab et kvarter 15-20 minutter.

Vend salaten umiddelbart fr servering. Og nyd styrken som vokser fra roden til sjl og legeme – og hvad der ellers hrer med. Du vil vre fuld af eventyr ca. 15 minutter efter du har spist denne nrende og sunde vinter salat.

Omo Salatblad

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi