Kategorier
Kultur Mad Nyheder

karbol-eller-vej-champignon

Jeg har fundet nogle svampe i haven. De ser ddlkre ud. Jeg tnker p at spise dem i aften til frikadeller og aspargeskartofler. Men efter at have kigget p nettet er jeg blevet lidt i tvivl..

Da jeg opdagede svampene i mellem buskene for nogle dage siden var de sm hvide aflange knolde. Da jeg plukkede dem her i eftermiddags var de hvid brogede til lyse brune p oven p den flade hat og havde fine chokoladefarvede lameller med lille krans rundt om stilken. De er lidt tykke i stilken ved, som virker lidt pors og gulner ved pres.

Efter Politikkens svampehndbog har jeg klassificeret svampene som almindelige Vej Champignons, men efter at have kigget nrmere p nettet har jeg fet en mistanke om at svampefundet mske i virkeligheden er Karbol Champignons (som klasificeres som giftige).

Jeg har dog ikke kunnet finde nogle ordentlige informationer eller yderlige kendetegn p Karbol Champignons p nettet. Nogle siger at de gulner hurtigere end andre champignons. Andre taler om en metallisk lugt eller lugt af mandler.

Jeg har smagt p de r svampe – og synes at de har en mild ndde-agtig smag. Det er et par timer siden og jeg har ikke nogle nvnevrdige bivirkninger. Hmm..

Er der nogen som har et kvalificeret bud eller kommentar hertil – inden jeg ligger vrider rundt p gulvet i mavekramper?

Links:
De vigtigste giftsvampe spisesvampe.webbyen.dk
Foreningen til Svampekundskabens Fremme svampe.dk

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi

2 kommentarer til “karbol-eller-vej-champignon”

Nu har jeg lige prøvet at stege et par af dem i smør – de giver en metalagtig smag og lugt fra sig, så de røg i skraldespanden for en sikkerheds skyld.. Øv! Jeg elsker ellers svampe, men så ved jeg jo det til en anden god gang!

Jeg har været i skoven med Politikens svampebog og smagt på nogle forskellige svampe. Nogle smagte så bittert at jeg ved at kaste op, og andre gav mig udslet på hænderne. Jeg må indrømme at jeg er blevet klogere, men ikke mere modig af mine udflugter. 🙁

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.