Kategorier
Nyheder Politik

pest-eller-kolera-bush-eller-kerry

Jeg er fuldstændig uden indflydelse på hvem af de herrer Bush og Kerry som skal lede verden på godt og ondt efter valget i USA. Det er med blandede følelser at jeg ser de 2 hanekyllinger Bush og Kerry slås om magten i USA på TV. “We shall lead the world”, siger de begge to. Jeg føler mig ikke tryg ved hverken Bush eller Kerry. Ingen af dem er en kejser af verden værdig. Valget står imellem pest eller kolera.

Både Bush og Kerry tager åbenlyst afstand til det internationale samfund. Og begge nedgør FN. USA vil og skal ikke på noget tidspunkt underlægge sig nogen eller noget. USA vil og skal til enhver tid være fri til at gøre fuldstændig som de har lyst til. God Texas logik anno 1800 i det vilde vesten. Her har Bush overhånd. Og dog.. Kerry gjorde udtrykkeligt et stort nummer ud af denne pointe for at tækkes sine vælgere. Bush praler over for sine vælgere med udenrigspolitiske beslutninger som har været upopulære i Europa. Han bruger bl.a. Israel og USA manglende tilslutning til Krigsforbryderdomstolen i Haag som bidragende eksempler. I USA er det et argument under valgkampen at lade hånt om det internationale samfund og ikke vise respekt for et ligeværdigt internationalt samarbejde med resten af verden.

Demokrati, lighed og samarbejde er ikke amerikanske værdier i udenrigspolitikken. Folk i andre lande må nødvendigvis få den opfattelse at USA med deres præsident i spidsen opfatter verden uden for USA ganske anderledes end alle andre mennesker. Mennesker uden for USA er tilsyneladende barbarer som ydmygt skal underlægge sig amerikansk overherredømme.

Hvis andre landes ledere og kandidater under valgkampe kom med tilsvarende udtalelser ville det afføde stærke reaktioner fra det internationale samfund. Ord som international paria, fundamentalisme og diktatur ville straks blive brugt.

Blandingen af kapitalistisk religiøsitet og imperialistisk narcissisme i lederskabet af USA er uhyggelig.

Præsidentvalg udsat for netsatire Politiken 22. oktober 2004

New York Times støtter John Kerry Politiken 17. oktober 2004
Verden foretrækker John Kerry Politiken 15. oktober 2004
Krigspræsidenten Information 13. oktober 2004
EU på konfliktkurs med USA om Iran Berlingske 12. oktober 2004
Kerry er bedre for Europa Berlingske 9. oktober 2004

Kerry og Bush i ny direkte ordduel Politiken 9. oktober 2004
Bush og Kerry i tv-duel om Irak og terrorisme DR 9. oktober 2004
Bush and Kerry trade sharp words BBC 9. oktober 2004
Second presidential debate: Key quotes BBC 8. oktober 2004

Debating the debates BBC 8. oktober 2004
America: Bomb builders or peacemakers? newscientist.com US Election

2004 Electoral Vote Animation

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi