Kategorier
Kultur Nyheder Politik

Israel Rimeligheden i Selvkritik

Ethvert anslag imod staten Israel i ord eller gerning slipper ikke ustraffet hen. Den kendte norske forfatter Jostein Gaarder har skrevet en kronik i den norske avis Aftonbladet, hvor han skarpt og i strke vendinger tager afstand fra Staten Israels gerninger og metoder. Jostein Gaarder er i den forbindelse blevet fyret af sit forlag i Israel.

Guds utvalgte folk aftenposten.no 8. august 2006

Opflgning:
Verden fordmmer israelsk massakre i Gaza Berlingske 9. november 2006
Amnesty anklager Israel for krigsforbrydelser i Libanon Politiken 23. august 2006

Links:
Jostein Gaarders kronik er en hn mod humanismen Berlingske 11. august 2006
Kontroversiel kronik deler Norge Berlingske 11. august 2006
Ondt vrre Pollitiken 11. august 2006
Kendt forfatter: Nedlg Israel Pollitiken 10. august 2006
Jostein Gaarder angriber Israel Pollitiken 10. august 2006
Israelsk forlag fyrer Gaarder Berlingske 9. august 2006
Forfatter udlser voldsom debat om Israels eksistens Ritzau/Berlingske 9. august 2006
Gaarder-debatten aftenposten.no

Baggrund:
Israelsk rekord i delggelser Politiken 18. august 2006
Bush s Libanon som optakt til krig mod Iran Politiken 14. august 2006
Bush ‘helped Israeli attack on Lebanon’ The Guardian 14. august 2006
Watching Lebanon newyorker.com 14. august 2006
Israel tredobler styrken i Libanon Ritzau/Politiken 12. august 2006
FN’s Sikkerhedsrd vedtager resolution Politiken 12. august 2006
Libanesisk olieudslip breder sig til Cypern og Tyrkiet ing.dk 11. august 2006
Olmert: Gr klar til landoffensiv Politiken 11. august 2006
Pro-Israel pressure strong in US BBC 11. august 2006
Vestbredden: Ehud Olmerts satsning Rson 10. august 2006

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi

10 kommentarer til “Israel Rimeligheden i Selvkritik”

*Ethvert* anslag slipper ikke ustraffet hen?! Så sad det meste af den danske venstrefløj i fængsel nu.

Det er grotesk at enhver som tillader sig at ytre sig kritisk om Israel skal stå model til en hadsk hetz og personlig forfølgelse fra proisraelske kræfter som er helt ude af proportion i forhold til kritikken.

Jostein Gaardner bliver spurt af Simon Peres om han vil have holocaust tilbage? Hvad bilder en statsmand som Simon Peres sig ind!? Det Israelske forlag som udgiver hans bøger i Israel har fyret Jostein Gaarder og truer nu yderligere med sagsanlæg. Hvor er tolerancen for ytringsfriheden? Jostein Gaarders kronik sammenlignes med Hitlers Mein Kampf. Er det virkelig rimeligt at Jostein Gaardner skal finde sig i at blive hængt ud som antisemit og nazist. Og er det virkelig rimeligt at Jostein Gaardner skal rammes på sit levebrød fordi han på forbilledlig demokratisk vis i en kronik i det norske Aftonbladet kritiserer Israels despotiske poltik?

Når Jostein Gaardner skriver i sin kronik at Israel systematisk har forbrudt sig imod folkeretten, internationale konventioner og et utal af FN resolutioner, og at Israel derfor voldtager verdens anerkendelse, har han jo desværre ret. Med Israels despotiske og uforsonlige politik over palæstinenserne i og uden for Israel siden oprettelsen i 1948, og navnlig siden 1967, ligner Israel alt andet end et moderne demokrati. Når Jostein Gaarder også skriver at det var historisk og moralsk nødvendigt at jøderne fik deres eget hjem efter 2. Verdenskrig, har han selvfølgelig også ret.

Efter min mening må man i modsætning til hvad Jostein Gaarder skriver i sin kronik nødvendigvis ubetinget acceptere staten Israel, ikke på grund af Israels fortjeneste, men på grund af verdenssamfundets overenskomst. Og verdenssamfundet må også tage sin del af skylden på sig i forbindelse med den manglende oprettelse af en levedygtig palæstinensisk stat.

Det er dog min standhaftige påstand at Israel med USA i ryggen slet ikke ønsker fred i Mellemøsten.

Så er den der igen: “enhver”, ligesom din første post angav at “ethvert” anslag etc, etc. Hvorfor denne ubegrundede generelisering? Kan du ikke bare holde dig til sagen og sige “en” og “et”?

Hans, hvem er det dog som ikke kan eller vil forholde sig til sagen her!? Hvilket giver anledning til udtalelsen: Alle Dem (Hans – læs enhver!) som ikke kan, evner eller vil forholde sig til sagen har ikke noget fornuftigt eller relevant at sige om denne. Hvad mener du om Jostein Gaarders kronik og reaktionen på denne?

Måden hvorpå både Politiken og Berlingske har travlt med at lægge luft til Jostein Gaarders kronik er uhyggelig tankevækkende. Når Jostein Gaarder nedgøres som uvidende og latterliggøres som succes forfatter falder kritikken af kritikken i en og samme faldgruppe.

Lederne i Politiken eller Berlingske tager på intet tidspunk for alvor stilling til Jostein Gaarders budskab om krigens vanvid i Libanon eller mere substantielle argumenter om Israels forbrydelser imod menneskeheden.

Kritik af Israels myrderier af palæstinenserne, som i antal næsten 20 folddigt overgår Hizbollah’s, gengives i Politiken og Berlingske stor set kun i kort fra Ritzau. Kritik af Israels angribskrig imod Libanon som totalt ude af proportion i forhold til en lovlig selvforsvarsret ses ingen steder i Politiken og Berlingske. Man siger i Politikken blot at krigen imod Libanon ikke er ubegrundet. Hvad er det for en blind argumentation fra Politiken og Berlingske som helt umenneskeligt ser bort fra rimelighed og proportionalitet i Israels sanktioner og gengældelse imod palæstinenserne?

Både Berlingske og Politikken har en overvægt af artikler, og sågar live blogs, som ser krigen fra Israels synspunkt. Hæren har endda helt åbenlyst sin egen propagandaplatform i en af aviserne.

I USA betragter den stærke jødiske lobby og milioner af genfødte kristne det som et religiøst imperativ at støtte Israel, herunder USA’s nuværende præsident George W. Bush som selv tror at han er Guds redskab på jorden. Hvor er kritikken af denne form for religiøst vanvid henne i denne sag?

Der er efterhånden sørgeligt nok grund til at komme visse dele af venstrefløjen i møde, når de siger at medierne ikke længere er demokratiets vagthund men derimod magthavernes logerende skødehund.

Verdenssamfundets manglende evne og vilje i tanke og handling til for alvor at komme vor tids uretfærdighed i Mellemøsten i møde er in natura grobund for afmagt og desperation i den arabiske befolkning.

Hej Thomas,

Så kan du vel også se hvordan det er at blive haengt af partier som de Radikale når man vil diskutere udlaendingepolitik på et sagligt niveau ?

Men det er rigtigt at israelere nogle gange er for kritiske og misforstår kritik, vel sådan lidt hen af de radikale og venstrefloejen i DK, som bruger den noejagtigt samme retorik, dvs henviser til nazisme, herrefolket osv, når man er skeptisk overfor den udlaendingepolitik der blev foert op gennem 70’erne og 80’erne.

Hvor går din tolerance for ytringsfriheden der ?

Ikke langt såvidt jeg husker.

Korrekt, Thomas, jeg forholder mig ikke til sagen. Det er et stykke tid siden jeg mistede den sidste smule interesse for de holdninger til Israel og USA som du udtrykker på rabarber.

Når jeg stadigvæk læser rabarber er det som et studie i demagogi, deraf mine kommentarer mht din forvanskede retorik.

“Since the beginning of the armed conflict on July 12, Israel has carried out more than 5000 air strikes over Lebanon, and fired artillery shells into southern Lebanon, killing over 600 Lebanese civilians, and wounding thousands. During that same period, Hezbollah has fired over 2500 rockets into Israel, killing 36 Israeli civilians, and wounding hundreds more”.

“Human Rights Watch’s research shows that Israeli forces have consistently launched artillery and air attacks with limited or dubious military gain but excessive civilian cost. In dozens of attacks, Israeli forces struck a civilian structure or vehicle with no apparent military target in the vicinity. In a few cases, the timing and intensity of the attacks, the absence of a military target, as well as return strikes on rescuers, suggest that Israeli forces deliberately targeted civilians.

By failing to distinguish between combatants and civilians in their military campaign, Israel has violated one of the most fundamental tenets of the laws of war: the duty to carry out attacks on only military targets.”

The terrible toll of the Israel – Lebanon conflict on civilians hrw.org 10. august 2006

Her er lige lidt modvægt (fra ingen ringere end Human Rights Watch) til Thomas’s evindelige piveri over hvor lidt medierne kritiserer Israel:

http://borsen.dk/650.93321

Mens vestlige – og især arabiske medier – stod i kø for at fordømme påståede israelske overtrædelser af Geneve-konventionens artikel 3 om beskyttelse af civile i krig, blev Hizbollahs angreb på civile israelere og gruppens brug af civile som skjold helt tilsidesat, mener HRW.

“Vi er dybt forundrede over denne ensidige dækning af krigens humanitære side, hvor vestlige medier udelukkende har fokuseret på Israel og ladet Hizbollah gå fri,” siger Tarek Radwan fra HRW’s Mellemøst-kontor.

Forundringen i HRW blev forvandlet til forfærdelse, da FN under konflikten i Libanon fordømte Israel, men ikke nævnte Hizbollah med et eneste ord.

“Denne ensidige tilgang er et ødelæggende slag mod menneskeretsrådets troværdighed,” siger Peggy Hicks fra HRW’s ledelse til Information.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.