Kategorier
Forretning Helse Jura Mad

et-%c3%b8kologisk-%c3%a6ble-om-dagen

kologiske ÆblerÅbent brev til COOP Danmark A/S

Mandag den 10. marts 2008 oplevede jeg flgende lille historie som jeg godt kunne tnke mig at f en reaktion p.

Mine kreste sendte mig i byen efter bler til hendes JAWS morgengrd. P vej hjem skulle jeg lige hente en pakke p Posthuset p Nrrebrogade ved Dronning Louises Bro. Eftersom der var mange mennesker p Posthuset trak jeg et nummer og gik lige over p den anden side i Irma City og kbte 6 cellonfanindpakende kologiske bler fra Holland af mrket Santana til kr. 25,-. Jeg tnkte at det var dyrt, men jeg syntes at blerne s gode og lkre ud – og s ville jeg gerne glde min kreste med kologiske bler.

Da jeg kom hjem viste det sig at min kreste ogs havde kbt bler. Det grinede vi lidt af sammen. Hun havde kbt sine bler lidt lngere nede af gaden hos Fakta og havde betalt kr. 20,- for 10 bler.

Da vi var i gang med at pakke blerne ud og lgge dem i en skl syntes jeg at de lignede hinanden pfaldende meget. Pudsigt med s stor en prisdifference p den samme vare. Jeg kunne ikke lade vre med at kigge lidt njere blerne for at se om der virkelig var tale om den samme slags.

Crips blerDet viste sig at blerne lignede hinanden til forveksling. De smagte ens. Men endnu mere bemrkelsesvrdigt havde blerne ogs pklistret det samme lille produktmrkat: “Crip’s”. Dette sammenholdt med at COOP Danmark A/S ejer bde Irma City og Fakta synes jeg bestyrker og sandsynliggr at der kan vre tale om t og samme ble – et ble fra COOP Danmark A/S flles indkbscentral.

Af min krestes kassebon fremgr blerne ikke som kologiske, men str opfrt som almindelig lsfrugt, hvilket indirekte synes bekrftet af den lave stykpris p kun 2 kr.

Det str ganske sikkert Coop Danmark A/S frit for at slge den samme vare til differentierede priser i forskellige supermarkedskder som Irma og Fakta – ogs selv om et ble koster nsten 110% mere det ene sted end det andet.

Derimod synes jeg at det er problematisk at det samme almindelige ble som slges i Fakta ved transporten kan forvandles til et kologisk ble i Irma. Derimod ikke sagt at COOP Danmark ikke kan slge kologiske bler et sted og slge blerne som almindelige et andet sted. Men det virker som mistnkeligt. Og det virker som drligt kbmandskab ikke at anprise en vare som kologisk som rent faktisk er kologisk. En kologisk vare fremstr jo normalt som bedre – og berettiger derfor normalt ogs en bedre salgspris.

Jeg vil gerne vide om kologiske bler kbt i Irma virkelig er kologiske bler? Og jeg vil ogs gerne vide om det er almindelig kutyme i COOP Danmark A/S at almindelige ikke kologiske varer som slges i Fakta slges som kologiske varer i Irma? Kan jeg som forbruger have tillid at varer solgt igennem et Supermarked i COOP Danmark altid har en varedeklaration som svarer til varens indhold?

Ret skal vre ret og det kan jo vre at der en ganske naturlig forklaring p hele misren om blerne fra Irma og Fakta. Den forklaring hrer jeg mgtig gerne.

Med venlig hilsen, Thomas Dyhr

Links:
Irma
Fakta
COOP Danmark A/S

(Red. Billederne er venligst fremsendt af Irma’s indkbschef.)

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi

5 kommentarer til “et-%c3%b8kologisk-%c3%a6ble-om-dagen”

Hej Thomas
Tak for din mail, de Crips æbler vi har i vores butikker er ikke indkøbt sammen med Coop, så de stammer ikke fra samme parti, og jeg er overbevist om at dem i har købt i Irma er økologiske. Økologiske æbler er ekstrem dyre så 25,00 for 6 stk er en rimelig pris.

Med venlig hilsen
Finn Lyngsø
(red. Fakta)

Hej Thomas

Jeg kan godt forstå at denne oplevelse vækker undren, fordi jeg kan heller ikke forstå sammenhængen!

Æblerne er vidt forskellige (jeg har vedhæftet et billede af Crip’s æblerne og nedenfor indsat et af Santana æblerne) og smagen er også langt fra hinanden. På vores økologiske Santana æbler har vi ingen klistermærker.

For at være helt sikre har vi derfor i dag lavet en ekstra kontrol af råvarerne på vores terminaler og de varer vi har i butikken på Nørrebrogade. Der er ingen klistermærke / stickers på Santana æblerne og æblerne af mærket Crip’s har vi slet ikke haft til salg. Kan man forestille sig, at I alligevel er kommet til at blande æblerne sammen da i pakkede dem ud og på den måde har fået oplevelsen af at det var de samme æbler i havde købt begge steder?

Sidste mulighed jeg kan komme i tanke om, er at Fakta kan have haft nogle pakkede økologiske Santana æbler, som de har pakket ud og blandet sammen med den almindelige frugt. I givet fald har disse så måttet sælges som almindelige æbler, da de ikke længere var pakket med økologimærket og almindelig og økologiske varer, skal sælges tydeligt adskilt.

Du spørger om du kan være sikker på at varer der sælges som økologiske i Irma også er økologiske og om man kan stole på varedeklarationen. Ja, det kan du være helt sikker på, da det vil være helt ødelæggende for vores forretningsgrundlag, hvis du kommer i tvivl om det.

Jeg håber at du stoler på denne forklaring, da jeg vist ikke kan gøre ret meget andet. De æbler I har købt, har I nok allerede spist og i hvert fald er de pakket ud, så vi ikke på den måde kan komme tættere på en forklaring.

Med venlig hilsen
Irma AS

Hans Christian Ipland
Indkøbschef

Korsdalsvej 101
DK-2610 Rødovre
Tlf.: +45 43863891
Mobil: +45 51593891
http://www.irma.dk
http://www.irmacity.dk

Kære Hans Christian Ipland,

Selv om jeg sidder tilbage med en stille selvransagende undren stiller mig tilfreds med dit fine svar. Ret skal være ret, det var kun et af de økologiske æbler som var mærket med Crips.

På de fremsendte billeder fremtræder de økologiske æbler og Crips æblerne tydeligt forskellige, hvilket ikke helt spejler vores oplevelse. Min kæreste og jeg kunne nemlig ikke se eller smage forskel på æblerne købt i Irma og Fakta.

Med venlig hilsen, Thomas J. Dyhr

Tirsdag, den 11. marts fik vi nogle æbler hjem fra SuperBrugsen i Løjt Kirkeby, 6200 Aabenraa. Hvert æble bar et lille påklistret mærkat med ordet Crip`s R (“R”et velsagtens for “Registred Trademark”). Er “Crip`s” æblesortens navn eller er det producentens navn? Hvem er producenten? Vi skrællede æblerne og fandt spirende kerner i kernehusene. Velsagtens tegn på, at æblerne havde ligget nedkølet i adskillige uger ved meget lav temperatur. Vi lagde spirerne i urtepotte og kimbladene er nu ved at dukke op. Er det lovligt at dyrke spirerne frem til træer?

Som udgangspunkt er det tilladt som almindelig forbruger at købe et æble i en forretning og gemme kernerne og senere lade dem spire og efterfølgende udsætte de små æbletræer i ens egen have.

Noget helt andet, og mere problematisk, er hvis æblerne viser sig at være patenteret i form af et gen patent, og du som kommerciel æbleproducent vil starte ny produktion af de pågældende æbler.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.