Categories
Forretning It Videnskab

levende-boslashger-hvor-er-de-henne

De nye medier er så småt ved at forandre den måde vi forbruger information på.

Fagbøger om f.eks. programmering eller online dokumentation til applikationer m.v. udgives som interaktive bøger på nettet, hvor brugerne selv kan tilføje kommentarer og eksempler. Det er elegant og smart; og frem for alt utrolig brugervenligt!

Men hvor er alle de andre levende bøger henne?
Teknologien er tilstede. Så hvorfor sker der ikke noget?

Det vil være oplagt for f.eks. den akademiske verden at tage dette format op. Det vil være meget mere interessant at læse fagbøger, artikler og afhandlinger på denne måde, selv om der selvfølgelig også er faldgruber.

Der mangler imidlertid nogle standarder på området for levende bøger på nettet. Det er alt for besværligt for den enkelte forfatter at skulle rode med individuelt tilpassede databaser og serverteknologi. Det er oplagt at udvikle et åbent XML format med tanke på den succes som f.eks. RSS og ATOM allerede har fået. Næste generation webbrowsere fra Apple er f.eks. født til at kunne læse disse XML formater.

Smartest ville selvfølgelig være hvis du bare skrev dit dokument i MS Word, eller en anden teksteditor som f.eks. BBEdit, og så bare gemte det i det rigtige XML format direkte på din webserver; og filihankat så havde man en ægte levende bog på Internet. Det burde kunne lade sig gøre! Al data i det samme XML dokument og så f.eks. en plugin til din webserver. Min intuition siger mig, at det desværre nok ikke går at bruge Microsofts XML baserede filformat pga. brødnid. Spørgsmålet er vel også om MS format er godt nok til formålet.

Men hvor er standarderne henne? Jeg har ikke rigtig kunne finde noget fornuftigt på nettet? Kender du til noget?

(Denne lille artikel er oprindelig udsendt på DONA‘s mailliste.)

Svar:
Microsoft Reader
Budapest Open Access Initiative

Referencer:
Skjulte annoncer i artikler på nettet Berlingske 10. august 2004
Sms-roman på vej Politiken 9. august 2004

Teknologier:
Open XML File Format OpenOffice.org
Exploring XML in the Microsoft Office System Microsoft

Cover Pages Online ressource for markup language technologies
The XML Bookshelf O’Reilly (free edition)
Extensible Markup Language (XML) 1.0 W3C

Eksempler:
WikiBooks
Sites using MediaWiki wikimedia.org
WikipediA
Thinking in C++ by Bruce Eckel
Thinking in Java by Bruce Eckel
PHP Manual php.net

By Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi