Categories
Politik Videnskab

dr-milevidt-bagefter-i-public-service

Dansk fjernsyn har efter min mening aldrig nogensinde være mere åndsforladt og fantasiløst end det er for øjeblikket. Jeg var varm tilhænger af de frie markedskræfter på området indtil jeg så resultatet. DR er i en nedad gående konkurrence spiral med TV Danmark om den mest platte, ligegyldige og stupide underholdning med epigoneri, sport, hvem vinder en million, skjult kamera, dåselatter, skvadder, blod og mord! Det bliver dog svært at overgå TV Danmark i genudsendelser af plat og splat. Hvis TV2 er hurtige, så kan de sikkert nå at overhale TV Danmark i deres stræben mod bunden.

Dansk fjernsyn er ikke længere meningsfyldt eller relevandt. TV i Danmark er for idioter. TV som medie er stendødt og har været det siden DR’s monopol forsvandt! Efterhånden er der ingen til at løfte samtalen i det offentlige rum. Ah… det skulle da lige være sådan nogen som os! Du og jeg.

JP’s citat “at de måske nok har et stort publikum, men at deres værdi i forhold til offentligheden kan diskuteres” fra en rapport om BBC online tjenester (BBC lukker flere nettjenester JP 6. juli 2004) kan passende benyttes i denne sammenhæng som et mildt udtryk for kvaliteten af dansk ‘populær’ fjernsyn. Hvad skal vi med dansk TV?

Det ville være fantastisk hvis Danmarks Radio bare kunne tage sig sammen og rent faktisk leve op til sin public service forpligtelse. Hvor er de gode dokumentar udsendelser som bliver vist på BBC og svensk fjernsyn? Hvor er de lærerige, nysgerrige og stimulerende fjernsynsudsendelser. Hvorfor bruger man dog ikke mediet mere begavet? Måske skyldes det inkompetence, ælde og metaltræthed hos DR? Måske skyldes det tækkesyge og mediemode? Eller måske er man i DR bare blevet bange for regeringens smagsdommere i bestyrelse og nævn. Det er sikkert at befolkningen ledes bedst i uvidenhed, men behøver det være så grotesk? Er det virkelig nødvendigt at gå efter den laveste fællesnævner hver gang?

Eksempelvis har Svensk TV 2 for nylig flere gange bragt en kritisk dokumentar om grundlaget for Irakkrigen “Irak från början till slut” af Maj Wechselmann. En dokumentar som nok aldrig bliver vist i dansk fjernsyn. Det er synd. SVT kører undervisningstv hver aften og nat i bedste public service stil. Det er ikke lige godt alt sammen, men i det mindste forsøger de i Sverige.

DR 2 er da udmærket en gang imellem, men vor herre bevare os i mellemtiden, mens vi venter på bedre tv, sommervejr, bedre tider og en ny Regering.

Links:
TV Danmark
Marshall McLuhan

By Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi