Det er da bare utroligt tåbeligt at lånere på landets offentlige biblioteker ikke længere kan få en elektronisk kvittering for bestilling af materiale eller få besked om fornyelse af lånte materialer via email! Datatilsynet vil ikke tillade dette brud på privatlivets fred.
Er det virkelig strengt nødvendigt at kryptere en bogkvittering fra dit lokale bibliotek!?
Og hvor er så løsningen for låneren på det af Datatilsynet skabte problem?
En løsning kunne selvfølgelig være at få gang i den digitale signatur og kryptering af email. Eller måske kan e-boks bruges?
I gennem mange år har der eksisteret glimrende offentligt tilgængelige muligheder for kryptering. Den mest populære er nok PGP (Pretty Good Privacy) og The Gnu Privacy Guard som er en mere sympatisk opensource variant af PGP.
Kryptering er teknisk mulig, men der er for mange interessemodsætninger på spil før end det kan blive en daglig realitet for almindelige mennesker på nettet. Hverken Microsoft eller Apple har taget nogen reelle initiativer på området.
FET, PET og Danmarks nære allierede USA‘s efterretningstjenester vil sandsynligvis heller ikke være så begejstrede for borgernes forsøg på at holde dem stangen og sikre privatlivets fred. Efterretningstjenesterne har en åbenbar interesse i at forsøge at forpurre, eller i det mindste forhale, kryptering for private, da det ellers bliver lidt for besværligt at følge med i verdensborgernes gøren og laden i disse såkaldte “terrorist-tider”.
Hvorfor kan man ikke modtage en kvittering på de bøger man har lånt pr. email, når man kan få en kvittering for alle andre serviceydelser eller produktkøb over nettet? Hvor er de reelle problemer?
Slut med elektroniske hjemkaldelser fra biblioteket Politiken 5. september 2005
Opfølgning:
Biblioteker må alligevel sende ukrypterede emails Computerworld 14. oktober 2005
Baggrund:
Datatilsynet
Digital Signatur TDC
e-boks KMD
PGP pgp.org International
PGP pgp.com Kommerciel udbyder
The Gnu Privacy Guard gnupg.org
OpenPGP openpgp.org