Categories
Generelt Irak Politik

apache-helicopter-kills-the-us-way-of-war-in-iraq

En amerikansk Apache helikopter svæver i luften i silent stealth mode med nightvision slået til. Pludselig bryder helvede løs. På natkameraets skærm lyser maskingeværilden op. Helikopterens maskinkanon skyder med uhyggelig præcision mindst 3 irakiske soldater i smadder i mørket sammen med flere køretøjer og andet militær udstyr. Ingen eller intet bliver skånet.

Er begivenheden autentisk? Jeg ved det ikke, men den virker uhyggelig virkelighedsnær. En såret og ukampdygtig irakisk soldat bliver koldt og kynisk likvideret på en utvetydig og direkte ordre. Er det i overensstemmelse med krigens regler? Jeg ved det ikke med 100% sikkerhed.

Det er efterhånden et stykke tid siden at jeg fandt video-klippet på internettet. Det drejer sig om lang tid før fransk fjernsyn, som nu bringer klippet til en måbende offentlighed i Frankrig. Der var flere grunde til at jeg holdt dette videoklip for mig selv. Første gang at jeg så klippet fik jeg kvalme. Jeg advarer imod stærke scener. Krig er ikke for svage sjæle.

Adgangen til at påføre modstanderen skade er ikke ubegrænset i krig. De mennesker som ikke deltager direkte i kamphandlingerne (civilbefolkningen, krigsfanger, syge og sårede) skal beskyttes mest muligt.

Når man er såret og ukampdygtig er man ikke længere nogen kombattant på slagmarken. Sårede og ukampdygtige soldater nyder en klar beskyttelse ifølge de internationalt accepterede folkretlige regler “Jus in Bello”, herunder særligt Genèvekonventionerne med tillægsprotokoler tilbage fra 1949.

Selv om de irakiske soldater tilsyneladende bliver udsat for et overraskelsesangreb, er der efter krigens retsregler selvfølgelig et berettiget hensyn at tage til de amerikanske soldaters sikkerhed i træfningen. Efter min umiddelbare vurdering af situationen er den pågældende soldat som slæber sig afsted ved lastbilen hårdt såret og dermed ukampdygtig.

International Røde Kors spiller en afgørende rolle i forbindelse med de stridende parters efterlevelse af krigens retsregler.

NB! US Helicopter Kills videoklippet med skudepisoden (mpeg)

Baggrundsartikler:
Voldsomme tv-billeder af amerikanere i kamp Ritzau 5. maj 2004
Iraq video clip killings trigger TV investigation 26. februar 2004
Apache killing video becomes viral news 14. januar 2004
Rules of Engagement abc NEWS 9. januar 2004
Take no prisoners Information Clearing House
Wounded, sick and shipwrecked and international humanitarian law International Røde Kors
Protocol Additional to the Geneva Conventions of 12 August 1949, and relating to the Protection of Victims of International Armed Conflicts (Protocol 1) FN
Just war, war of aggression and international humanitarian law International Røde Kors

By Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi