Kategorier
Generelt Politik

toni-og-andre-bl%c3%a6r-forts%c3%a6tter-i-samme-vanvittige-spor

Tony Blair hælder de fredelige midler ud med badevandet i sin tale til sin valgkreds i Sedgefield i dag. Nu skal vi skyde først og spørge bagefter.

Det internationale samfund har siden 2. verdenskrig med tilblivelsen af FN helt utvetydigt taget afstand fra angrebskrig som politisk magtmiddel.

Magtanvendelsesforbudet i FN traktaten er en fredens hovedhjørnesten. Alle fredelige midler skal i dag være udtømte før end at det er lovligt at anvende militær magt, medmindre der er tale om selvforsvar i forbindelse med en direkte angrebshandling fra et andet land.

Men sådan skal det åbenbart ikke være mere. Nu skal vælgerne i England, og borgerne i EU og resten af den vestlige verden, sælges ideén om at vi, de stærke lande, har ret og pligt til at starte forebyggende krige uden at spørge andre til råds end os selv. At Tony Blair i sin tale indirekte indrømmer at krigen mod Irak var ulovlig set med internationale øjne er en anden sag.

Hvor er den selvretfærdige krig dog passende for os i den vestlige verden. Nu skal det være helt legitimt for Israel at skyde et andet folk ned i deres eget område, hvis nogen bare lugter af antisemit i det fremmede. Nu skal det være helt legitimt for USA uden reel grund at gå i krig imod olieproducerende lande hvis politik ikke behager hoffet i det hvide hus – dog kun såfremt der er nogen i den amerikanske efterretningstjeneste som kan producere en god historie til offentligheden.

Der er en talemåde som siger at et folk har fortjent sine politikere. Og vi må være parat til at rede skindet på vore politikere. Vi må kaste os i brechen for dem. Vi må bevæbne os til tænderne og skyde enhver trussel ned – helst inden den opstår, uanset hvor fjern truslen end måtte være. Freden skal vindes for enhver pris. Det er en idé som alle kan forstå.

Staten Israel har f.eks. virkelig haft succes med den strategi i relation til palæstinenserne – her er freden virkelig blevet vundet mange gange! Ingen tænker på at imod dårskab taler selv den klogeste forgæves.

Solana: EU er ikke i krig mod terrorister Politiken 20. marts 2004

Bush: Hele den civiliserede verden er i krig Politiken 19. marts 2004

Blair promises ‘relentless’ war on terror The Guardian 5. marts 2004

Uffe Ellemann-Jensen: Vi bør bryde retsprincipper Information 28. februar 2004

Af Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi