Categories
Generelt Politik

anders-jerichow-er-den-arabiske-verden-andet-end-en-sten%c3%b8rken

Det kan næppe helt undgås at vi i vesten generelt har et stereotypt billede af de arabiske lande. Men hvor galt står det egentlig til med vor egen opfattelse af mellemøsten? Nogle i Danmark mener at flertallet af mennesker i de arabiske lande er barbariske fundamentalister. Folkeslag i mellemøsten fremstilles som fjender af udvikling, demokrati og menneskerettigheder. I det mindste er de 100 år bag ud i udviklingen mod vestlig civilisation.

Den tidligere chefredaktør på avisen Aktuelt, nuværende journalist på Politiken og præsident for dansk PEN, Anders Jerichow, var i dag af Den Danske Helsinki Komite blevet inviteret til at holde et foredrag om demokratiudviklingen i mellemøsten. Anders Jerichow gjorde op med fordomme i en hjertelig og personlig beskrivelse af en spirende udvikling mod demokrati i mellemøsten.

Ifølge Anders Jerichow er menneskerettigheder noget mere end bare forskellige værdier som svinger afhængig af tid og sted. Menneskerettigheder er en drift og ikke en værdi. Det er noget som alle mennesker stræber efter.

Mennesker i mellemøsten ønsker brændende de samme frihedsrettigheder som os i vesten. Den personlige frihed er i høj kurs. De vil gerne kunne stole på hvad de ser i nyhederne i fjernsynet. De er ikke tilhængere af censur og andre begrænsninger af ytringsfriheden. Det samme gælder deres forhold til tortur. “Tror i da at det ikke gør ondt på os”, sagde en arabisk mand til Anders Jerichow. Tortur føles ikke som retfærdighed i de arabiske lande.

Anders Jerichow CFJE
Den Danske Helsinki Komité
Dansk PEN

By Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi