Categories
Politik

uha-4-ar-mere-til-kejser-bush

USA lukkede sig omkring sig selv ved genvalget af præsident George Bush. I 4 år mere skal verden nu vente i frygt! Det er næsten en sikker eskalering af krigen i Mellemøsten og krigen imod terror. Mærk mine ord: Palæstinenserne ser ikke deres egen stat i denne periode. Diplomatiet og den demokratiske tilgang til verden uden for USA har lidt et skæbnesvangert nederlag.

Det var med bange anelser at jeg tændte for TV i morges for at se og høre valgresultatet fra USA. Jeg havde på fornemmelsen at Bush ville genvinde præsidentposten. Her til aften står det klart at Kerry må vige for Bush – som iøvrigt også fik klart flere stemmer på landsplan end forventet!

På trods af demokraternes ihærdige indsats lykkedes det altså ikke at flytte tilstrækkelige mange stemmer i de vigtige svingstater som f.eks. Florida og Ohio. Det er som sædvanelig midtvesten og sydstaterne som lukker verden ude og stemmer en republikansk præsident ind.

De nykonservative og fundamentalistiske kristne er på fremmarch i USA. 4 år mere til en håndfast nykonservativ og fundamentalistisk genfødt kristen som fører et moralsk og ideologisk korstog mod fremmede ude og hjemme. Grundlæggende demokratiske rettigheder står til at blive trådt under fode. USA højesteret står til at skulle blive suppleret med ekstremt nykonservative kræfter med synspunkter i skarp modsætning til bestående borgerrettigheder, globale menneskerettigheder og det øvrige internationale samfund med FN i spidsen. Det lover ikke godt for verden uden for USA!

Mange demokrater i USA er med god grund meget usikre på en fremtid med præsident Bush. Jeg forstår godt den dybe splittelse i det amerikanske folk. De oplyste og uvidende skilles imellem godt og ondt. Det skuffende valgresultat må nødvendigvis give USA‘s intellektuelle elite, som er traditionelt demokratiske, noget at tænke på! I Europa ryster vi for USA‘s enegang i verden og deres korstog mod alt det fremmede uden for USA.

Webside siger undskyld for Bush’ sejr Politiken 11. november 2004
Powell: Valgresultat giver mandat til håndfast udenrigspolitik Politiken 9. november 2004

Bush vandt også i Iowa og New Mexico Politiken 5. november 2004
Eksperter: Køligere luft er på vej over Atlanten Politiken 4. november 2004
USA‘s demokrater på jagt efter ny politik Politiken 4. november 2004
Bush og Kerry: Nu skal sårene heles JP 4. november 2004
Bush sejrede Berlingske 4. november 2004
58 millioner valgte moral og lederskab Information 4. november 2004

Bush declares US election victory BBC 3. november 2004
Bush Wins Second Term washingtonpost.com 3. november 2004

Bush: Amerika har talt Ritzau/Berlingske 3. november 2004
Kerry erkender sit nederlag Berlingske 3. november 2004

Præsidentvalg i USA Politiken
Vote USA 2004 in depht BBC

By Thomas Dyhr

Thomas Dyhr - cand.jur. fra Københavns Universitet 2003 Filosof af natur.. Interesser: politik, skak, qigong, nei kung, tai chi, yi chuan, xin yi, daitoryu aikijujutsu, da chen chuan, litteratur, poesi